Gluténmentes fánk málnával és mascarponével
Kis Blanka legújabb gluténmentes receptje:
Nemsokára itt a február, és vele együtt a fánkszezon is. Muszáj megjegyeznem, hogy én még soha életemben nem csináltam fánkot, mivel nem igazán szeretem, és a szervezetem sem igazán tolerálja az olajossága miatt. De mivel sokak nagy kedvence, ezért gondoltam most mégis megpróbálok sütni néhányat. Az igazi amerikai klasszikust, a doughnut formát választottam de feltuningoltam egy kis málnával, és mascarponéval. Gyorsan kész lett, hamar elfogyott! 🙂
Málnás – mascarponés fánk (glutén-, laktóz-, kukorica- és burgonyamentes)
- 115 g laktózmentes mascarpone
- 135 g cukor
- 1 csepp vanília aroma
- 1 tojás
- 2 evőkanál sárgabarack lekvár
- 115 g fagyasztott málna
- 250 g Naturbit Mimen palacsintapor
- 185 g Kenyérvarázs rizsliszt
- a sütéshez: napraforgó étolaj
A mázhoz:
- 270 g laktózmentes mascarpone
- 45 g porcukor
- 1 csepp vanília aroma
- 5 evőkanál rizsital („rizstej”) tej vagy laktózmentes tej
Elkészítés:
- Tegyük egy nagy tálba a mascarponét, a cukrot, a vanília aromát és a tojást, majd keverjük össze, konyhai robotgép segítségével. Mehet bele a lekvár, a felolvasztott málna (levével együtt), és újból összekeverjük. Tegyük bele a Mimen minden mentes palacsintaport és a rizslisztet és egy fakanalat használva alaposan összeforgatjuk, majd kézzel egynemű masszává gyúrjuk.
- Szórjuk meg liszttel a nyújtódeszkát, és nyújtsuk ki rajta a tésztát kb. egy ujjnyi vastagságúra.
Egy nagyobb és egy kisebb kör alakú kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat, majd tegyük félre egy lisztezett tányérra. - Töltsünk meg olajjal egy nagyobb lábost, félig. (Bőven el kell lepje a fánkokat.) Majd forrósítsuk fel. Tegyük bele a fánkokat 3-4-esével (attól függ mekkora edényt vettünk elő) és addig süssük, amíg barnás színt kapnak és feljönnek az olaj tetejére. (Egy fánk kb. 2-3 perc alatt megsül.) Ne ijedjünk meg, ha kicsit sötétebb színűek lesznek, ez a hajdinalisztnek tulajdonítható.
Tegyük papírtörlőre, ami felissza a fölösleges olajat, és hagyjuk teljesen kihűlni. - Készítsük el a mázat: Tegyük egy tálba a mascarponét, a porcukrot, a vanília aromát és a tejet.
Robotgép segítségével egyneműre kavarjuk. Mártsuk bele a fánkokat és díszítsük friss málnával, vagy más gyümölccsel.
Elkészítés (mázzal együtt): 45 perc
Sütés: 15 perc
Tápanyagtartalom | az egészben (rizsitallal) | 25 db. esetén 1 db. gluténmentes fánkban (kb. 55 g) |
Energia | 4330 kcal / 18186 kJ | 173 kcal / 727 kJ |
Fehérje | 77,7 g | 3,1 g |
Zsír | 167,8 g | 6,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 174,6 g | 7,0 g |
Szénhidrát | 597,7 g | 23,9 g |
amelyből cukrok | 217,6 g | 8,7 g |
Rost | 36,5 g | 1,5 g |
A gluténmentes fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor fánk málna mascarpone Mimen porcukor rizsital rizsliszt sárgabarack lekvár tej tojás vaníla