Fánk, természetesen gluténmentesen
Hazánkban is egyre jobban hódít a fánk őrület. Folyamatosan új helyek nyílnak meg ahol különlegesebbnél különlegesebb fánkok látnak napvilágot, azonban ezeken a helyeken a gluténérzékenyeknek nincs lehetőségük ilyen finomságokat kóstolniuk, így arra gondoltunk, ne teljen el február nekik se fánk nélkül!
Alábbi receptünkkel bebizonyítottuk, hogy nem muszáj mindenképpen ragaszkodnunk a különféle lisztkeverékekhez, egy általunk összeállított lisztkeverék is ugyanazt az élményt tudja nyújtani, mint a búzaliszttel készült fánk!
Hozzávalók (kb. 15 db fánkhoz):
- 300 g liszt
- 150 g fehér rizsliszt
- 100 g kölesliszt
- 50 g hajdinaliszt
- 1 evőkanál psyllium (útifűmaghéj)
- 1,5 dl víz
- 2,5 dl1,5%-os * tej
- 10 g friss élesztő
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- 45 g porcukor
- 25 g ** margarin vagy * vaj
- napraforgó olaj a sütéshez
- gluténmentes csokoládé a bevonathoz
Elkészítés:
- A tejet mérjük ki, majd melegítsük meg. (Ne legyen se túl forró se túl hideg, hogy az élesztő megfelelően tudjon dolgozni benne.) A 10 g élesztőt morzsoljuk bele a felmelegített tejbe, majd adjunk hozzá 0,5 teáskanál porcukrot, és ugyanennyi rizslisztet. Keverjük simára és tegyük félre egy 10 percre, míg az élesztő fel nem fut.
- Ezalatt a liszteket mérjük ki, keverjük össze, adjuk hozzá a porcukrot majd szitáljuk át, hogy levegő kerüljön a szemcsék közé. (Így még könnyedebb, lágyabb lesz a tészta.)
- Egy bögrébe töltsünk kb. 1,5 dl vizet, majd adjuk hozzá az 1 evőkanál psylliumot és keverjük addig, míg puding állagúra be nem sűrűsödik.
- A margarint mérjük ki, majd olvasszuk fel, a tojást pedig mossuk meg, üssük fel, majd egy villa segítségével enyhén verjük fel és adjuk hozzá az átszitált lisztkeverékhez. A psylliumos masszát és a felfuttatott élesztőt is adjuk hozzá a masszához.
- Az egészet nagy kézmozdulatokkal alaposan dolgozzuk össze. Ha a tészta nagyon nyúlós, kevés rizsliszttel szórjuk meg és dolgozzuk addig, míg enyhén ragacsos lesz, de már elválik az edény falától. Az edényt vékonyan szórjuk meg rizsliszttel, tegyük bele a gombóccá gyúrt tésztát, majd takarjuk le és kelesszük 30 percen át meleg helyen, míg a tészta láthatóan meg nem nő.
- Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra, majd pogácsaszaggatóval szaggassunk belőle korongokat. Amennyiben farsangi fánkot szeretnénk készíteni, melynek közepére lekvárt tennénk, egy pogácsakiszúrót használjunk és ujjaink segítségével formáljunk mélyedést a kör közepére.
- Egy magas falú serpenyőben kezdjünk el felmelegíteni kb. 2 dl napraforgóolajat. Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a fánkok hamar megégnek és a belseje nem sül át, míg ha hideg olajba tesszük a tésztát, az hamar megszívja magát. Mindig annyi olaj legyen a serpenyőben, amennyiben a fánk éppen lebegni tud, mert ha túl kevés az olaj, a sütemény alja leér, és így hamar megég.
- A megformázott fánkokat óvatosan tegyük bele a felmelegített olajba, majd először 2-3 percig az egyik oldalát, majd 1-2 percig a másik oldalát süssük aranybarna színűre. Szűrőlapát segítségével emeljük ki a kész fánkokat és helyezzük papírtörlővel bélelt tányérra. Folytassuk a sütést, amíg a tészta el nem fogy.
- A farsangi fánkokat hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg vékonyan porcukorral, végül kenjük meg közepét házi készítésű lekvárral, főzött vaníliakrémmel, vagy akár Nutellával.
- Amennyiben lyukas közepű amerikai fánkot szeretnénk készíteni a tésztából, használjunk két különböző méretű pogácsakiszúrót. Először válasszuk a nagyobbat, majd a kiszúrt formából szúrjunk ki egy kisebb kört, hogy lyukas fánk formát kapjunk. A sütés után hagyjuk kihűlni a fánkokat, majd öntsük le vékonyan olvasztott gluténmentes csokoládéval (ízlés szerint fehér-, tej-, vagy étcsokoládéval) és díszítsük kedvünknek megfelelően kókuszreszelékkel, csokoládéforgáccsal vagy akár színes cukorkákkal.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi szint: haladó
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!
* Laktózmentes tej és vaj vagy margarin felhasználásával laktózérzékenyek is fogyaszthatják a fánkot!
** A margarin növényi zsiradék, ezért nem tartalmaz koleszterint.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj fánk fehér rizsliszt hajdinaliszt kölesliszt margarin psyllium rost (útifűmaghéj) tej tojás