Gluténmentes fánk hajdinával és barna rizsliszttel – IR barát
A február a farsang és a fánk időszaka. Készítsünk gluténmentes fánkot alternatív lisztekből, sikérhelyettesítővel és édesítőszerrel! IR barát, így inzulin rezisztencia esetén is beépíthető a GM diétába.
Hozzávalók: 10 db gluténmentes fánk elkészítéséhez
- 5 dkg barna rizsliszt
- 10 dkg rizsliszt
- 10 dkg hajdinaliszt
- 1 evőkanál édesítőszer (1:4)
- 15 g útifű maghéj
- 5 dkg margarin
- csipet só
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- 1,2 dl víz
- 4 g gluténmentes porélesztő
- étolaj a sütéshez
- rizsliszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
- A száraz alapanyagokat egy tálban alaposan összekeverjük.
- Majd a nedves alapanyagokat (a margarint olvasztva) hozzáadjuk és alaposan kidolgozzuk, majd 35 percen keresztül pihentetjük.
- Ezután enyhén rizslisztes lapon kinyújtjuk, szaggatjuk, és forró olajban kisütjük.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 60 perc
Receptünk tejmentes, így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások egyaránt fogyaszthatják.
Tápanyagtartalom | az egész adagban | 1 gluténmentes fánkban 10 db készítése esetén |
Energia | 1314 kcal / 5479 kJ | 131 kcal / 548 kJ |
Fehérje | 29,9 g | 3,0 g |
Zsír | 44,4 g | 4,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 8,6 g | 0,8 g |
Szénhidrát | 189,9 g | 18,9 g |
amelyből cukrok | 3,6 g | 0,4 g |
rost | 24,5 g | 2,5 g |
A hajdinás gluténmentes fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt édesítőszer élesztő étolaj fánk glutén és tejmentes hajdinaliszt margarin psyllium rost (útifűmaghéj) rizsliszt só tojás víz