Gluténmentes farsangi fánk
Iri mama egy gluténmentes farsangi fánk bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Nagyon szeretjük fánkokat, mégis ezt a fajta gluténmentes fánkot ritkábban készítem. Igaz, elég hosszadalmas a kelesztés, sütés pillanatok alatt elkészíthető. Ettől függetlenül azt mondom, hogy készítsétek el ti is, mert nagyon finom.
Hozzávalók (25 db):
- 500 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 400 g langyos tej (növényi ital is jó)
- 7 g gluténmentes porélesztő
- 60 g cukor
- 100 g olvasztott vaj vagy margarin
- 2 db közepes méertű M-es tojás sárgája
- 1 csipet só
- 10 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 1 csipet xantán por (elhagyható)
A gluténmentes farsangi fánk elkészítése:
- Dagasztó tálba mérem a lisztet, cukrot, sót, útifűmaghéjat, xantánt, alaposan elkeverem.
- Ezután az élesztőt is hozzáadom, újra elkeverem.
- Beleöntöm a langyos tejet és a tojások sárgáját, dagasztó gép spiráljával összeállítom a tésztát.
- Végül olvasztott vajat is beleteszem, pár percig keverem.
- Szépen elválik az edény falától, ekkor letakarom és duplájára kelesztem.
- Ez most 45 perc volt, de lehet több is.
- Liszttel szórt gyúrólapon újjnyi vastagra nyújtom, majd egy 7 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrom.
- A leeső részeket újra gyúrom, szaggatom.
- Ebből a tésztából 25 db fánk lett.
- Ezután letakarom és 30 percig kelesztem.
- Majd egy serpenyőben olajat melegítek, ujjheggyel benyomom a fánk közepét, lyukkal lefelé az olajban, lefedve, közepes hőfokon, megsütöm az egyik felét.
- Fedőt leveszem, másik felét is aranyszínűre sütöm.
- Gyorsan sül, nem szívja magába az olajat.
- Papírtörlőre szedem állítva.
- Mindenki ízlésének megfelelően porcukorral, lekvárral, vagy olvasztott csokoládéval fogyasztja.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 40 perc + kelesztési idők
- dagasztás: 15 perc
- kelesztés: 45-60 perc
- szaggatás: 5 perc
- kelesztés: 30 perc
- sütés: 15-20 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. fánkban |
Energia | 12814 kJ / 3051 kcal | 512 kJ / 122 kcal |
Zsír | 105,8 g | 4,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 81,4 g | 3,3 g |
Szénhidrát | 466,6 g | 18,7 g |
amelyből cukrok | 98,9 g | 4,0 g |
Rost | 39,0 g | 1,6 g |
Fehérje | 37,6 g | 1,5 g |
Só | 6,58 g | 0,26 g |
A gluténmentes farsangi fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes élesztő fánk farsang glutén és tejmentes margarin psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B só tej tojás uzsonna és tízórai vaj vendégváró xantán