Gluténmentes fekete lencsés zöldséges krém
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes fekete lencsés zöldséges krémmel bővült.
Ha netán maradt meg száraz fekete lencsénk a szilveszteri készülődésből, készítsünk belőle igazán ízletes, pirítósra való krémet. Kiadós, fehérjében, zöldségben gazdag finomságot ehetünk. Nekem legjobban pirítóssal ízlett. Persze frissen kisült bagettel is mennyei.
Hozzávalók (8 főre):
Lencse főzőséhez:
- 150 g beluga / fekete lencse
- annyi víz, hogy két ujjnyira ellepje
- 1 db babérlevél
- csipet só
Többi zöldség:
- 150 g sárgarépa pucolva
- 130 g édesburgonya pucolva
- 70 g zeller pucolva
- 3 cikk fokhagyma
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
- 2 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- frissen őrölt bors
- 2 teáskanál só
A gluténmentes fekete lencsés zöldséges krém elkészítése:
- A lencsét öblítsük egyszer át folyó vízzel.
- Főzzük meg annyi vízzel, hogy bőven ellepje, ez kb. 15-20 perc lesz.
- Ehhez adjuk a babérlevelet és a csipet sót.
- Közben aprítsuk fel a többi zöldséget, és főzzük puhára azokat.
- Ez kevesebb időt vesz igénybe, mint a lencse megfőzése.
- Ha megfőtt minden, zöldségek és lencse is szűrjük le a főzővízétől.
- Egy késes aprítógépben két adagban aprítsuk össze krémesre a fűszerekkel, oliva olajjal, mustárral sóval.
- Egészen addig aprítsuk, amíg igazán krémes nem lesz.
- Kihűlve porciózzuk.
- Legfinomabb pirítóson.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30-35 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes fekete lencsés zöldséges krém tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt babérlevél bors édesburgonya fokhagyma glutén és tejmentes gyors ivóvíz kakukkfű lencse mustár olaj paprika reggeli rozmaring sárgarépa só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai zeller