Gluténmentes fonott bagett
Iri mama egy gluténmentes fonott bagett bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Most nem a szokásos formában készült gluténmentes bagett receptet hoztam nektek. Sokkal mutatósabb, az íze nagyon finom.
Hozzávalók (3 db óriás bagett):
- 350 g Mester kenyér Mix lisztkeverék (jó még Schär Mix B lisztkeverék, Miklós univerzális plusz lisztkeverék stb.) Más lisztekkel készítve a folyadék mennyisége változhat!
- 4 g porélesztő
- 2 g cukor
- 5 g só
- 200 g langyos laktózmentes tej (vagy növényi ital)
- 120 g langyos víz
- 15 g étolaj
- 20 g vaj (vagy margarin)
Tetejére:
- 20 g tej + 10 g olaj keveréke
- tetejére ízlés szerint mák és szezámmag (10-10 g)
A gluténmentes fonott bagett elkészítése:
- Száraz hozzávalókat tálba mérem elkeverem.
- Hozzáadom a langyos vizet és tejet, összeállítom a tésztát.
- Most egy kevés margarinnal és olajjal dolgoztam ki.
- Nagyon jó állagú lett.
- Így pihentetem 20 percig.
- Ezután olajos kézzel, 6 egyenlő részre osztom, gombócokat gömbölyítek.
- Majd kettesével ujjnyi vastag, 30-40 cm hosszú rudat sodrok.
- Két szál végén összecsípem, fonom, végén el dolgozom.
- Az így kapott fonott bagett két végét kicsit elnyújtom, sodrom hogy vékony, csúcsos legyen, közepe púpos.
- Olajos tej keverékével lekenem.
- Ízlés szerint mákkal, szezámmaggal díszíthető.
- Bagett formában kelesztem, de tepsiben is elkészíthető.
- 20 percig így kelesztem, majd 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 20 percig sütöm. Sütő függő!
- Gyönyörű, nagyon finom lett.
Fagyasztani is lehet.
Jó étvágyat kívánok .
Elkészítési idő: 80 perc
- Dagasztás + előkészítés: 10 perc
- Kelesztés: 20 perc
- Formázás: 10 perc
- Kelesztés: 20 perc
- Sütés: 20 perc
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes fonott bagett tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj gluténmentes bagettek gluténmentes péksütemények ivóvíz kalács lisztkeverék mák margarin olaj reggeli rizsital só szezámmag tej uzsonna és tízórai vaj