Gluténmentes Fornetti pogácsa készítése otthon (DIY)
Mi az a DIY? A “do it yourself” kifejezésből képzett angol mozaikszó – jelentése Csináld magad!
Iri mama szeret kísérletezni és ami nem kapható, az otthon saját maga elkészíti:
Minap kérdezte egy hölgy, hogy a túrós Fornetti tésztája jó lenne -e pogácsának? Engem is érdekelt, egy ideje készültem rá hogy elkészítem. De most pont kapóra jött, így ma megsütöttem. Nagyon finom lett, kívül ropogós, belül puha, amilyennek lennie kell. (Korábban leírtam a leveles tészta sütés praktikáit)
Hozzávalók:
- 250 g It’s us Miklo’s univerzális gluténmentes lisztkeverék cikóriainulinnal
- 6 g só
- 125 g vaj vagy margarin
- 120 g hideg víz
Hajtogatáshoz:
- 50 g hideg vaj vagy margarin
Tetejére:
- 30 g reszelt sajt vagy növényi alternatíva
A Fornettis gluténmentes pogácsa elkészítése:
- Késes aprítóban mérem a lisztet, sót, vajat vagy margarint. Pár fordulattal morzsásra keverem.
- Ezután a hideg vízzel összeállítom a tésztát, majd lisztezett gyúrólapon átgyúrom, kinyújtom.
- Hideg vajat vagy margarint reszelek, darabok a tésztára, háromba hajtom. Ezt még kétszer megismétlem.
- Az utolsó hajtásnál, félbehajtom. Sütőpapírba csomagolom, és 45 percre hűtőbe teszem pihenni.
- Mikor letelt az idő, sütőt előmelegítem 190 °C fokra.
- A tésztát kinyújtom ujjnyi vastagra, rácsozom a tetejét és 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszúrom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
- Tetejére csipet sajtot teszek. 190 °C fokon 15 percig sütöm. Nekem ennyi idő elég volt, mindenki saját sütőjéhez igazítsa a hőmérsékletet és a sütési időt.
Nagyon finom lett, próbáljátok ki Ti is! Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, egyszerűen elkészíthető
Elkészítési idő: 70 perc
- Előkészítési idő: 10 perc
- Hűtés: 45 perc
- Sütés: 15 perc
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes fornetti pogácsában |
| Energia | 6109 kJ / 1458 kcal | 390 kJ / 69 kcal |
| Zsír | 76,8 g | 3,7 g |
| amelyből telített zsírsavak | 14,4 g | 0,7 g |
| Szénhidrát | 168,3 g | 8,0 g |
| amelyből cukrok | 14,1 g | 0,7 g |
| Rost | 335 g | 1,6 g |
| Fehérje | 13,1 g | 0,6 g |
| Só | 7,19 g | 0,34 g |
A gluténmentes leveles pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: DIY - csináld magad gluténmentesen! glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes party snack Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék leveles tészta lisztkeverék margarin növényi sajt-alternatíva pogácsa reszelt sajt só sós sós aprósütemények tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai vaj vendégváró víz











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

