Gluténmentes francia krémes – Iri mamától
Iri mama gm francia krémes receptje!
Párom kedvenc sütije. Egy jó ideje magam készítem, amit a családom is örömmel fogad. Olyan édes és krémes ahogy mi szeretjük. Aki elkészíti nem fog csalódni benne.
Hozzávalók 20 db francia krémeshez:
- 2 csomag gluténmentes leveles tészta
- 3 csomag Dr Oetker vaníliás puding
- 12 evőkanál cukor
- 1,2 liter tej (növényi eredetű is jó)
- 4 darab M-es méretű tojás fehérje +3 evőkanál cukor
- 4 dl Hulala (növényi alapú tejszín alternatíva)
- 1 tábla gluténmentes csokoládé +1 evőkanál olaj
A gluténmentes francia krémes elkészítése:
- Első lépés a tésztát kicsomagolom, elfelezem, majd rizsliszttel szórt lapon kinyújtom. 25-35 cm–re.
- Villával megszúrkálom, papírral borított tepsibe teszem, 190 – 200 °C– ra előmelegített sütőben 12-14 percig sütöm.
- Mind a kettő tésztát így készítem, 4 db sült leveles tészta lapom lesz. Addig kihűlnek, míg a krémet elkészítem.
- Nagyobb méretű lábasba teszem a pudingot és a cukrot, egy kevés tejjel csomómentesre keverem, majd beleöntöm a többi tejet és sűrűre főzöm.
- Most csak a tojás fehérjékre van szükség, amibe 3 evőkanál cukrot teszek, keményre, fényesre verem.
- Újra alákapcsolok a krémnek, és kisebb adagokban lazán, körkörösen kézi habverővel beledolgozom a habot.
- Egyet – kettőt rottyan és kész. Vigyázni kell, mert ha sokáig főzzük, túrós lesz a végeredmény. Többször átkeverem, hűtöm.
- Hulalát felverem habbá, cukrot nem adok hozzá. Az egyik kisült, szép lapot, 20 db egyforma darabra (kockára) vágom. Csokit felolvasztom, adok hozzá 1evőkanál olajat, kikeverem.
- Ezzel leöntöm a kockázott tésztát. Eddigre annyit hűlt minden, hogy lehet összeállítani.
- Fogok egy nagy tálcát, ráteszem az egyik kisült lapot +a krém felét. Erre a következő lapot +krém másik felét. 3.-ik lap +felvert hab. Tetejére a csokival leöntött tészta kocka.
- Azért jó előre felvágni, mert így könnyebb, szebb a szeletelés. Ha hagyjuk picit állni, a krémtől a lapok is felpuhulnak annyira hogy szép legyen, de még roppanós.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra +1-2 óra hűtés
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. francia krémesben |
Energia | 23260 kJ / 5538 kcal | 1163 kJ / 277 kcal |
Zsír | 305,9 g | 15,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 204,4 g | 10,2 g |
Szénhidrát | 588,1 g | 29,4 g |
amelyből cukrok | 257,2 g | 12,9 g |
Rost | 22,4 g | 1,1 g |
Fehérje | 68,7 g | 3,4 g |
Só | 9,88 g | 0,49 g |
A gluténmentes francia krémes recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor gluténmentes étcsokoládé krémes receptek leveles tészta növényi habtejszín alternatíva tej tojás vanília puding vendégváró