Gluténmentes galette – avagy rusztikus gyümölcspite
Dékei Zóra dietetikus ismét több diétába illeszthető finomságot készített. Legújabb receptje gluténmentes, laktózmentes, sőt finomított cukrot sem tartalmaz, így akár inzulinrezisztenciások, cukorbetegek számára is nagyszerű választás lehet.
- A tésztához:
- 60 g hajdinaliszt
- 40 g lenmagliszt
- 10 g psyllium rost (útifű maghéj)
- 1 közepes méretű (M-es) tojás
- 40 g xilit (édesítőszer)
- 20 g eritrit (édesítőszer)
- 40 g laktózmentes vaj (vagy margarin)
- A töltelékhez:
- 150 g fagyasztott meggy
- 100 g fagyasztott áfonya
- 50 g eritrit (édesítőszer)
- 2 teáskanál gluténmentes étkezési keményítő (kb. 10 g)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
- A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük össze.
- Adjuk hozzá a megmosott tojást, 0,5 dl vizet, és a szobahőmérsékletű vajat, majd dolgozzuk alaposan össze.
- A kész tésztából gyúrjunk gombócot, majd tegyük félre, amíg a tölteléket elkészítjük.
- A fagyasztott gyümölcsöket az eritrittel együtt tegyük egy lábosba, majd folyamatos keverés mellett főzzük fel. Legvégül keverjük hozzá a keményítőt is, és sűrítsük be vele, kb. puding sűrűségűre.
- Egy sütőpapírt vegyünk elő, majd enyhén lisztezzük be a kezünket és a sütőpapírt is, majd tegyük rá a tésztagolyót és kezünkkel lapítsuk kör alakúra amennyire tudjuk, majd sodrófa segítségével nyújtsuk olyan vékonyra, amennyire tudjuk és még nem szakad a tészta (kb. 0,3-0,5 mm). Egy vékony fordítólapáttal helyenként nyúljunk alá, hogy ne tapadjon rá a sütőpapírra és könnyedén fel tudjuk hajtani majd a szélét.
- A tölteléket kenjük a tészta közepére úgy, hogy egy 4-5 cm-es “keretet” hagyjunk meg a szélén, ahova csak vékonyan kenjünk a masszából, éppen hogy csak beszínezze, majd a tészta 4-5 cm-es szélét legyezőszerűen hajtsuk a közepe irányába. (Vigyázzunk arra, hogy ne szakadjon!)
- Az előkészített süteményt gyors mozdulattal húzzuk rá a sütőlemezre, majd a sütőbe téve 20 perc alatt süssük készre.
- Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg kevés szeletelt mandulával és friss áfonyával, és már tálalhatjuk is!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagban és egy adagban 6 darab készítésekor
Energia | 1119,5 kcal /4668,3 kJ | 186,5 kcal / 777,7 kJ |
Fehérje | 24 g | 4 g |
Zsír | 56,9 g | 9,5 g |
Szénhidrát | 120 g | 20 g |
Élelmi rost | 37,6 g | 6,3 g |
A gluténmentes galette receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.
- Recept címke: áfonya burgonyakeményítő édesítőszer eritrit galette hajdinaliszt lenmagliszt magozott meggy palacsinta pite psyllium rost (útifűmaghéj) tojás vaj xilit