Gluténmentes gyökérkenyér, ciabatta, vagy svájci pain pailasse.
Ez annyira, de annyira…… nem ragozom, próbáljátok ki, az eddigi legjobbamat. Erről senki nem mondja meg, hogy gluténmentes. Ropog a héja, omlós, puha a belseje, a fokhagyma az oregánó, bors, só mennyisége épp megfelelő, finoman érezni mindegyiket, de egyik sem dominál. Ma sajtkrémet készítettem hozzá.
- 400 ml langyos víz
- 1 csomag szárított gluténmentes élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 350 g Naturbit Alfa-mix gluténmentes liszt
- 50 g Schär Mix B Dunkel barna kenyér gluténmentes lisztkeverék (hogy szép rusztikus legyen)
- 1 evőkanál kukoricadara
- 2 teáskanál útifű maghéj
- 1 púpos teáskanál só
- 3 evőkanál olíva olaj
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál fokhagyma por
- ½ teáskanál bors
Elkészítés:
- A langyos, cukros vízben felfuttattam az élesztőt. Közben összekevertem a száraz hozzávalókat egy tálban, majd a felfuttatott élesztőhöz öntöttem, és dagasztó spirállal összekevertem. Ezt nem kell sokáig dagasztani, csak éppen addig, hogy egynemű legyen. Közben tettem hozzá az olajat.
- Letakartam a tésztát és meleg helyen kelesztettem kb. 40 percet.
- A megkelt tésztát kétfelé szedtem és olajos sütőpapíron picit olajos kézzel téglalapot lapogattam belőle. A hosszabb végétől feltekertem, majd csavartam rajta párat.
Utána tepsibe raktam és megszórtam barna rizsliszttel. - A sütőt akkor kapcsoltam be 250 °C fokra, amikor ez elkészült. Amikor meleg lett a sütő, beraktam a tepsit és rögtön levettem a hőmérsékletet 220 °C fokra. Így sütöttem pontosan 25 percet. Rögtön kiszedtem és rácson hűtöttem ki
Tipp: Villámgyors sajtkrém:
- Lereszeltem trappista és karaván füstölt sajtot, tettem hozzá kis fokhagymát, sót, majd alaposan elkevertem tejföllel.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 90 perc
Tápanyagtartalom sajtkrém nélkül |
az egészben (2 darab) |
1 darab kenyérben |
Energia | 1750 kcal / 7297 kJ | 874,8 kcal / 3647,9 kJ |
Fehérje | 24,2 g | 12,1 g |
Zsír | 31,8 g | 15,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 43,6 g | 2,3 g |
Szénhidrát | 330,4 g | 165,2 g |
amelyből cukrok | 24,4 g | 12,2 g |
Rost | 21,1 g | 10,6 g |
A gluténmentes gyökérkenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors cukor élesztő fokhagyma kukoricadara lisztkeverék NATURBIT ALFA-MIX olívaolaj oregánó psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix B só