Gluténmentes gyümölcsös vegán desszertbomba
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes gyümölcsös vegán desszertbombával bővült.
Hihetetlenül egyszerű, viszont roppant mutatós desszert. El sem hinné az ember, hogy szinte pillanatok alatt kész, és mennyire ízgazdag, látványos, és talán, ami a legfontosabb, sütésmentes, tojásmentes és most almacukrot használtam cukor helyett.
Hozzávalók (6 db):
„Tészta ”alap:
- 120 g magozott datolya
- 120 g kesudió
- fél kezeletlen héjú narancs reszelt héja
Gyümölcsös félgömb:
- 150 g vegyes erdei gyümölcs (most fagyasztott)
- 1 dl víz
- 1,5 teáskanál agar-agar
Gyümölcs mártás:
- 150 g vegyes erdei gyümölcs (most fagyasztott)
- 50 ml víz
- 2 teáskanál almacukor
Gesztenyegömb:
- 400 g fagyasztott, natúr gesztenyemassza
- 2 evőkanál almacukor
- csipetnyi só
- 30 g pisztácia
Tüll:
- 65 g napraforgó étolaj
- 50 g víz
- 10 g barna rizsliszt
- csipet só
A gluténmentes gyümölcsös vegán desszertbomba elkészítése:
- A gyümölcsöt egyben tegyük oda főzni az összesen 1,5 dl vízzel.
- Amikor már a gyümölcsök kezdenek összefőni, és „pöttyedtek”, puhák lesznek kézi botmixxerrel alaposan pürésítsük össze.
- Vegyünk ki belőle 150 grammot.
- A maradék gyümölcshöz adjunk agar-agart.
- Forraljuk fel, hiszen akkor tudja kifejteni a sűrítő, zselésítő hatását az agar-agar.
- Az agar-agaros gyümölcspürét szedjük ki szilikon félgömbökbe, és tegyük be a hűtőszekrénybe.
- Akár 1 órát is pihenhetnek ezek.
- A maradék gyümölcsöt egy szitán passzírozzuk át, hogy ne legyen a mártásban mag.
- Tegyük félre.
- A datolyát folyó víz alatt mossuk át.
- Tegyük bele egy késes darálóba az átmosott datolyát, és kesudiót.
- Alaposan daráljuk össze.
- Reszeljük hozzá a kezeletlen héjú narancs héját.
- Egy sütőpapíron gyúrjuk össze az egészet.
- Szaggassuk ki a formákat, nagyobb kiszúróval, vagy pogácsa szaggatóval, mint a kis gyümölcsös félgömbök átmérője.
- A felolvadt gesztenyepüréhez adjuk az almacukrot, csipet sót, gyúrjuk össze.
- Osszuk el 6 egyenlő részre.
- Szedjük ki pihentetés után a kis gyümölcsös félgömböket.
- Egyenként a gesztenyepürét közepébe tegyük a gyümölcsös félgömböket.
- Forgassuk meg a darált pisztáciában.
- Helyezzük rá a magvas-datolyás alapra.
- Süssük ki a tüllöket.
- A hozzávalókat alaposan keverjük össze.
- Majd palacsintasütőben kettő részletben süssük ki.
- Ez kb. 8-10 percet is igénybe vehet.
- Szedjük ki papírtörlőre, óvatosan mert igen törékeny.
- Majd törjük el óvatosan 6 darabra.
- Helyezzük rá a gesztenyegömbökre.
- A tányérokat dekoráljuk ki a gyümölcsmártással.
- Dekoráljuk ehető virággal.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc és pluszban pihentetés
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes gyümölcsös desszertbombában |
Energia | 10823 kJ / 2583 kcal | 1802 kJ / 430 kcal |
Zsír | 139,3 g | 23,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 20,2 g | 3,4 g |
Szénhidrát | 267,2 g | 44,5 g |
amelyből cukrok | 132,9 g | 22,2 g |
Rost | 46,8 g | 7,8 g |
Fehérje | 46,9 g | 7,8 g |
Só | 7,01 g | 1,17 g |
A gluténmentes gyümölcsös vegán desszertbomba tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt agar-agar datolya étolaj gesztenyemassza gombóc gyors gyümölcs ivóvíz kesudió narancs pisztácia reggeli rizsliszt só uzsonna és tízórai