Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes hamis „túrógombóc” epermártással

túrógombóc recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes hamis „túrógombóc”-cal bővült.

Tudjátok már, jó párszor említettem, hogy a tejmentes életemből a túró hiányzik a legjobban. Sok minden helyettesítővel próbálkoztam már, de a túrógombóchoz szerintem legjobban a cirokdara emlékeztet. A hozzá adott tofu, a citromhéj pedig csak jobban elősegíti a hagyományos túró ízt. 

Hozzávalók (6 adag):

Túrógombóchoz:

  • 250 g gluténmentes cirokdara
  • 350 ml növényi ital (most rizsital)
  • 8 g vaníliás cukor
  • 120 g cukor
  • csipet só
  • 200 g natúr tofu
  • 1 teáskanál It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 1/2 bio, kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 1 citrom frissen facsart leve

Forgatáshoz:

Eper mártáshoz:

  • 750 g friss eper
  • 2 dl víz
  • 1 bio, kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom frissen facsart leve
  • csipet só
  • 30 g negyedannyi édesítő (1:4)
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő 

A gluténmentes hamis „túrógombóc” epermártással elkészítése:

  • A natur tofut nyomkodjuk meg, hogy a felesleges nedvesség távozzon belőle.
  • Csomagoljuk be papírtörlő kendőbe, hogy valóban megszabaduljon a víztől.
  • Főzzük jó sűrűre a cirokdarát valamennyi hozzávalókkal.
  • Már az elején adjuk hozzá az útifűmaghéj őrleményt, és azzal főzzük meg a cirkot.
  • Amikor kész, tegyük félre hűlni.
  • Pucoljuk meg az epret, és a vízzel együtt turmixoljuk le.
  • Reszeljük hozzá a citromhéjat, levet is.
  • Cukorral és a csipet sóval kezdjük el főzni, forralni.
  • Amikor már jól forr, adjuk hozzá a keményítőt, és alaposan elkeverve főzzük tovább.
  • Alaposan keverjük, és gyorsan, hogy csomómentes legyen.
  • Ha elkezd sűrűsödni, zárjuk is alatta tüzet.
  • Tegyük félre hűlni.
  • A tofut egy aprítókéses mixerrel alaposan krémesítsük.
  • Keverjük össze a már kissé kihűlt cirokdarával.
  • Érdemes kissé vizes kézzel egyforma golyókat készíteni belőlük.
  • Máris forgassuk meg a darált pisztáciában.
  • Ha készen van mind, tegyük hőtőszekrénybe, akár egy éjszakára is.
  • Tálaljuk eperpürén, adjunk hozzá friss bazsalikom leveleket, azokkal a legfinomabb.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 35 perc + hűtés

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag gluténmentes
hamis túrógombócban
Energia 10634 kJ / 2538 kcal 1772 kJ / 423 kcal
Zsír 70,3 g 11,7 g
  amelyből telített zsírsavak 9,6 g 1,6 g
Szénhidrát 392,0 g 65,3 g
  amelyből cukrok 178,4 g 29,7 g
Rost 43,4 g 7,2 g
Fehérje 67,6 g 11,3 g
0,34 g 0,06 g

A gluténmentes hamis „túrógombóc” epermártással tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes túrógombóc recept

gluténmentes hamis „túrógombóc” epermártással

Kategória: , , ,