Gluténmentes hamis „túrógombóc” epermártással
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes hamis „túrógombóc”-cal bővült.
Tudjátok már, jó párszor említettem, hogy a tejmentes életemből a túró hiányzik a legjobban. Sok minden helyettesítővel próbálkoztam már, de a túrógombóchoz szerintem legjobban a cirokdara emlékeztet. A hozzá adott tofu, a citromhéj pedig csak jobban elősegíti a hagyományos túró ízt.
Hozzávalók (6 adag):
Túrógombóchoz:
- 250 g gluténmentes cirokdara
- 350 ml növényi ital (most rizsital)
- 8 g vaníliás cukor
- 120 g cukor
- csipet só
- 200 g natúr tofu
- 1 teáskanál It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 1/2 bio, kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 1 citrom frissen facsart leve
Forgatáshoz:
- 60 g ledarált pisztácia
Eper mártáshoz:
- 750 g friss eper
- 2 dl víz
- 1 bio, kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- csipet só
- 30 g negyedannyi édesítő (1:4)
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
A gluténmentes hamis „túrógombóc” epermártással elkészítése:
- A natur tofut nyomkodjuk meg, hogy a felesleges nedvesség távozzon belőle.
- Csomagoljuk be papírtörlő kendőbe, hogy valóban megszabaduljon a víztől.
- Főzzük jó sűrűre a cirokdarát valamennyi hozzávalókkal.
- Már az elején adjuk hozzá az útifűmaghéj őrleményt, és azzal főzzük meg a cirkot.
- Amikor kész, tegyük félre hűlni.
- Pucoljuk meg az epret, és a vízzel együtt turmixoljuk le.
- Reszeljük hozzá a citromhéjat, levet is.
- Cukorral és a csipet sóval kezdjük el főzni, forralni.
- Amikor már jól forr, adjuk hozzá a keményítőt, és alaposan elkeverve főzzük tovább.
- Alaposan keverjük, és gyorsan, hogy csomómentes legyen.
- Ha elkezd sűrűsödni, zárjuk is alatta tüzet.
- Tegyük félre hűlni.
- A tofut egy aprítókéses mixerrel alaposan krémesítsük.
- Keverjük össze a már kissé kihűlt cirokdarával.
- Érdemes kissé vizes kézzel egyforma golyókat készíteni belőlük.
- Máris forgassuk meg a darált pisztáciában.
- Ha készen van mind, tegyük hőtőszekrénybe, akár egy éjszakára is.
- Tálaljuk eperpürén, adjunk hozzá friss bazsalikom leveleket, azokkal a legfinomabb.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 35 perc + hűtés
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag gluténmentes hamis túrógombócban |
Energia | 10634 kJ / 2538 kcal | 1772 kJ / 423 kcal |
Zsír | 70,3 g | 11,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 9,6 g | 1,6 g |
Szénhidrát | 392,0 g | 65,3 g |
amelyből cukrok | 178,4 g | 29,7 g |
Rost | 43,4 g | 7,2 g |
Fehérje | 67,6 g | 11,3 g |
Só | 0,34 g | 0,06 g |
A gluténmentes hamis „túrógombóc” epermártással tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokdara citrom cukor édesítőszer eper glutén és tejmentes gyors hamis túró ivóvíz kukoricakeményítő pisztácia psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital só tej - tojás - gluténmentes tofu tojásmentes túrógombóc uzsonna és tízórai vaníliás cukor