Gluténmentes házi eperfagylalt – fagyasztott banánnal
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes házi eperfagylalttal bővült.
Sok-sok videót, cikket olvastam el az interneten, mi lehet a jó fagylalt titka, amit otthon, gép nélkül is elkészíteni. Többen is próbálták a fagyasztott banánt. Gondoltam egyet, akkor nekem is kiváló alapanyag lesz. Aztán tovább kutakodva olvastam azt, hogy a kevés jégkristályosodás megoldható szőlőcukorral. Így készítettem otthoni fagylaltot.
Hozzávalók (10 adag):
- 4 db érett banán
- 450 g gyümölcs – most eper
- 150 ml Alpro növényi tejszínalternatíva
- 4 evőkanál szőlőcukor
- csipet só
- 2 teáskanál vanília aroma
A gluténmentes házi eperfagylalt elkészítése:
- A banánokat karikázzuk fel.
- Tegyük be egy zacskóba, majd mehet a mélyhűtőbe, akár egy éjszakára is.
- Másnap, vegyük ki a fagyott banánokat.
- Mossuk meg az epret, és csepegtessük le.
- Egy turmix gépbe vagy aprító gépbe tegyük bele a banánokat.
- Adjuk hozzá a szőlőcukrot, a növényi tejszínhelyettesítőt és a sót is.
- Öntsük hozzá a vanília aromát.
- Az egészet alaposan pürésítsük össze.
- Eleinte nehezebb lesz, de hamar megadja magát a fagyasztott banán.
- 2 órára tegyük be a fagyasztó szekrénybe újra a fagylaltunkat.
- Be kell valljam, én inkább kissé folyósabban szeretem a fagyikat, jégkrémeket, így nem vártam ezzel annyi időt.
- 2 óra múlva vegyük elő, kanalazzuk ki a fagylaltunkat.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc + fagyasztási idő
Tápanyagtartalom | az egészben | 100 g gluténmentes házi fagylaltban |
Energia | 4805 kJ / 1147 kcal | 428 kJ / 102 kcal |
Zsír | 39,2 g | 3,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 27,9 g | 2,5 g |
Szénhidrát | 180,4 g | 16,1 g |
amelyből cukrok | 115,4 g | 96,2 g |
Rost | 18,2 g | 1,6 g |
Fehérje | 10,4 g | 0,9 g |
Só | 1,59 g | 1,14 g |
A gluténmentes házi eperfagylalt tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt banán cukor édes eper gluténmentes fagylalt gyors só tejszín vanília aroma