Gluténmentes húsvéti kalács
Iri mama egy gluténmentes húsvéti kalács recepttel bővítette gyűjteményünket!
Ezt a kalácsot jól lehet variálni. Lehet édesen, sósan készíteni. Szívből ajánlom mindenkinek, nagyon finom.
Gluténmentes, laktózmentes.
Hozzávalók (2 rúd/24 szelet):
- 450g Schär mix B lisztkeverék
- 4g só
- 50g cukor
- 4g vaníliás cukor
- 25g friss élesztő
- 340g langyos laktózmentes tej vagy növényi ital
- 100g laktózmentes tejszín
- 50g vaj vagy margarin
- 1 db M-es tojás
- 10g útifűmaghéj
- 1 db citrom reszelt héja
A gluténmentes húsvéti kalács elkészítése:
- Tálba mérem a lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot, útifűmaghéjat, jól összekeverem.
- Belemorzsolom az élesztőt, újra elkeverem.
- Ha nem friss az élesztő, cukros, langyos tejben futtatni kell.
- Ezután tojást, tejszínt, langyos tejet tettem hozzá, kézi mixerrel összeállítottam a tésztát.
- Végül tejjel egy laza tésztát készítettem.
- Utoljára puha margarinnal egyneműre kevertem.
- Nagyon jó szerkezetű lett a végeredmény.
- 10 percig pihentettem.
- Gyúrólapon lazán átgyúrtam, elfeleztem a tésztát.
- Egyik gombócot 3 részre vágtam, majd egyesével ujjnyi vastagra sodortam.
- Végül összefontam.
- Hosszúkás edénybe sütőpapírt tettem, olajjal lekentem.
- Ebbe tettem a fonott kalácsot.
- Tetejét tejjel kentem meg.
- Másik gombócot is így készítettem.
- Duplájára kelesztettem. 200 °C fokon 25 percig sütöttem, kiemeltem a papír segítségével rácsra.
- 180 °C fokon 10 percig tovább sütöttem.
- Végül rácson hűtöttem.
- Miután kihűlt, szeletelve, zacskózva fagyasztóba tettem.
- Több napig zacskóban tartható, nem fog morzsálódni, puha marad.
- Próbáljátok ki Ti is.
Jó étvágyat kívánok .
Elkészítési idő: 120-130 perc
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes húsvéti kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor élesztő gluténmentes péksütemények húsvéti receptek kalács margarin psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital Schär Mix B só tej tejszín tojás uzsonna és tízórai vaj vaníliás cukor