Gluténmentes kakaós csiga alternatív lisztekkel és sikérhelyettesítővel
 Korábbi cikkünkben a gluténmentes tésztagyúrás rejtelmeiről írtunk. Most az ott felsorolt sikérhelyettesítőkkel kísérleteztünk és választottuk ki a legjobb receptet:
Korábbi cikkünkben a gluténmentes tésztagyúrás rejtelmeiről írtunk. Most az ott felsorolt sikérhelyettesítőkkel kísérleteztünk és választottuk ki a legjobb receptet:
Hozzávalók kb.: 16 db kakaós csigához:
Gluténmentes tészta:
- 340 g liszt:
- 155 g hajdinaliszt
- 100 g kölesliszt
- 70 g kukoricaliszt
- 15 g amarántliszt
 
- 2 lapos teáskanál psyllium (útifűmaghéj)
- 2 dl 1,5%-os tej
- 20 g friss élesztő
- 80 g kristálycukor
- 70 g margarin
- 1 db M-s tojás
Kakaós töltelék:
- 25 g kakaópor
- 25 g porcukor
- 50 g margarin
Elkészítés:
- Száraz hozzávalók előkészítése:
 Egy edényben a liszteket alaposan összekeverjük, majd átszitáljuk egy szűrőn, hogy a lisztszemek közé levegő kerüljön, így a tészta még könnyedebb lesz.
- Élesztő felfuttatása:
 A tejből 1 dl-t felmelegítjük (de nem felforraljuk!), majd beledaraboljuk a friss élesztőt és egy fél teáskanál kristálycukrot.
 Simára keverjük, majd pihentetjük, hogy az élesztő dolgozni tudjon.
 Kb 5 perc alatt az élesztős tej felfut, a duplájára emelkedik.
- “Sikér” készítése:
 A 0,5 dl tejhez folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a psylliumot, majd addig keverjük, míg be nem sűrűsödik (kb 1 perc).
 Onnan tudjuk, hogy kész, hogy ha a kanalat ki szeretnénk venni a masszából, az jön vele, nem szakad szét.
- Nedves hozzávalók összekeverése:
 A margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, a psylliumot, majd óvatosan belekeverjük a felfuttatott élesztőt és a tojást is.
- Gyúrás, dagasztás:
 A nedves hozzávalókat tartalmazó masszát óvatosan hozzáadjuk a lisztkeverékhez és folyamatos keverés mellett egynemű masszát készítünk belőle.
 A műveletet dagasztókarral, vagy kézzel is lehet végezni. Addig kell dagasztani a tésztát, amíg az csomómentes nem lesz, és el nem válik az edény falától.
- Attól függően, hogy a tészta mennyire lágy szükség szerint adagolhatjuk hozzá a maradék 0,5 dl tejet.
- Kelesztés:
 A kész tésztánkból golyót formálunk és meleg helyen letakarva, 1 órán keresztül kelesztjük. Ekkor a tészta a duplájára nő.
- Töltelék készítése:
 A töltelékhez a margarint felolvasztjuk, a porcukrot pedig elvegyítjük a kakaóporral.
- Nyújtás, töltés:
 A tésztát kukoricaliszttel szórt deszkán óvatosan átgyúrjuk, majd sodrófa segítségével kinyújtjuk 0,5 cm vastag, kb 20 cm x 60 cm-es téglalap méretűre.
 A kinyújtott tészta felületét ecset segítségével megkenjük a felolvasztott margarin felével, majd egyenletesen rászórjuk a porcukros kakaóport úgy, hogy a rövidebb végén az utolsó 2 cm-t kihagyjuk.
- Alakítás, darabolás:
 A margarinnal megkent, kakaópor és porcukor elegyével megszórt tésztát a rövidebbik vége felől szorosan feltekerjük, hogy egy rövid, de vastag roládot kapjunk.
 Az így kapott tekercsből 2 cm széles szeleteket vágunk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, nem túl szorosan egymáshoz.
 (A csigákat kézzel óvatosan lelapíthatjuk, ha a vágás során eldeformálódott. A tészta végét hajtsuk a csiga alá, hogy a sütés során ne nyíljon szét.)
 A csigák felületét megkenjük a maradék olvasztott margarinnal.
- Sütés:
 Előmelegített sütőben, légkeverésen 60°C-on 10 percig elősütjük a csigákat, hogy a végleges méret kialakuljon (ekkor is még nőnek a csigák), majd a sütőt 200°C-ra melegítjük és 10 perc alatt készre sütjük a csigákat.
- Szórás:
 Ha a kakaós csigák kihűltek, megszórjuk porcukorral őket.
Elkészítési idő: kb 2 óra
- Előkészítés: 20-25 perc
- Kelesztés: 1 óra
- Dagasztás, gyúrás, formázás: 10 perc
- Sütés: 20 perc
Nehézségi szint: haladó
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A gluténmentes kakaós csiga receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!
- Recept címke: amarántliszt cukor élesztő gluténmentes kakaós csiga hajdinaliszt kakaópor kölesliszt kukoricaliszt margarin porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) tej tojás

 
		 
		 
		 
		








 Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
             Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
            Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
             Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...			  Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
             Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
            Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
             Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...			  Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
             Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
            Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
             Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...			  Gluténmentes cukkinis tócsni
             Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival...
            Gluténmentes cukkinis tócsni
             Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival...			 

