Gluténmentes kakaós csiga, bambuszrosttal
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kakaós csigával bővült.
Nagyon régen készítettem már kakaós csigát. Ideje volt tehát leporolnom a régi receptemet, és készíteni finomságot, amit el is vittem magammal suliba, tízóraira. Gondolom, hogy sok gyerek is elvinné ezt a finomságot magával.
Hozzávalók (15 db):
Tészta:
- 100 g It’s us Mikló’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 200 g It’s us Mimen cirokliszt
- 100 g It’s us Mikló’s fehérkenyér liszt
- 50 g It’s us Naturbit tápiókakeményítő
- 6 g bambuszrostliszt
- 60 g olvasztott ligamargarin
- 380 ml langyos víz
- 60 gramm cukor
- 12 g útifűmaghéj
- csipet só
- 25 g friss budafoki élesztő
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Tésztára kenni:
- 50 g olvasztott Rama margarin
- 4 evőkanál cukor
- 5-6 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
Lekenni:
- 2 evőkanál olvasztott Rama margarin
A csigák tetejére:
- 2 evőkanál növényi ital (most rizsital)
- 1 evőkanál cukor
A gluténmentes kakaós csiga, bambuszrosttal elkészítése:
- Langyos vízhez adjunk egy csipet cukrot és futassuk fel az élesztőt.
- Mérjük ki a tészta hozzávalóit.
- A tészta száraz összetevőit összekeverjük.
- A tészta alapanyagait, a mosott orgona virágszirommal együtt megdagasztjuk a dagasztógép spirálkarjával.
- Megkelesztjük a tésztát 50 °C fokos sütőben kb. 30 perc alatt.
- Amíg kel a tészta olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a cukrot és a zsírszegény kakaóport is.
- A megdagasztott tésztát rizslisztes sütőpapíron kinyújtjuk.
- Erre kenjük a kakaóporos-margarinos krémet.
- Feltekerjük a tésztát, amilyen szorosan csak tudjuk.
- Két ujjnyi vastagságú darabokat vágunk belőlük.
- Ha kell kicsit formázunk rajtuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
- Tetejük és oldalukat lekenjük a felolvasztott margarinnal.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
- A készre sütés előtt a tetejét kenjük le a forró cukros növényi tejitalos keverékkel
- Tegyük vissza még sülni pár percet.
- Ha az alja elkezd pirulni, barnulni már kész.
- Sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. bambuszrostos gluténmentes kakaós csigában |
Energia | 13131 kJ / 3134 kcal | 875 kJ / 209 kcal |
Zsír | 123,1 g | 8,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 58,9 g | 3,9 g |
Szénhidrát | 468,3 g | 31,2 g |
amelyből cukrok | 132,0 g | 8,8 g |
Rost | 47,7 g | 3,2 g |
Fehérje | 16,9 g | 1,1 g |
Só | 2,50 g | 0,17 g |
A gluténmentes kakaós csiga tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bambuszrostliszt cukor édes élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék It's us mimen cirkos lisztkeverék ivóvíz kakaópor kakaós csiga lisztkeverék margarin psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital só tápiókakeményítő tojásmentes uzsonna és tízórai