Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kakaós epres cupcake, rózsaborssal

cupcake recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kakaós epres cupcake recepttel bővült.

A csokoládé és az eper szinte elválaszthatatlanok egymástól. A kakaós tészta édeskés, mellette az eper töltelék kissé fanyarkásabb. Ezt hozza egyensúlyba a növényi tejszíhabos-növényi mascarponés hab a muffin tetején. A bátrabbak, akik nyitottak az új ízek világára, a tetejére mindenképp őröljenek frissen rózsaborsot. A kissé csípős íz kiválóan harmonizál a kakaóval, eperrel is.

Hozzávalók (12 db):

Tészta hozzávalói:

  • 2 db tojás
  • 80 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 50 ml növényi tejital (most rizsital)
  • 100 ml napraforgó étolaj
  • 160 g It’s us Miklós univerzális lisztkeverék
  • 60 g mandulaliszt (zsírszegény)
  • 160 g kókuszgurt (kókuszjoghurt)
  • ¾ csomag gluténmentes sütőpor
  • 40 g zsírszegény kakaópor

Epertöltelék:

  • 500 g (fagyasztott) eper
  • 50 ml víz
  • 80 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1 bio citrom reszelt 
  • 3 teáskanál agar-agar

Növényi tejszínes-mascarpones epres krém:

  • az előbbi eperkrémből a fele
  • 200 ml növényi tejszínhab alternatíva
  • 100 g növényi mascarpone helyettesítő
  • 1 evőkanál porcukor

Tetejére:

  • frissen őrölt rózsabors

A gluténmentes kakaós epres cupcake elkészítése:

  • Az epret kezdjük el főzni a cukrokkal, sóval és a citrommal.
  • Amikor már forr, botmixerrel azonnal kezdjük el pürésíteni a hozzáadott agar-agarral.
  • Amikor ezzel készen vagyunk, öntsük ki egy laposabb tányérra, és tegyük hűtőszekrénybe.
  • 2 tojást kezdjük el habosítani a cukrokkal, sóval.
  • Lassan adagoljuk hozzá az étolajat, és a kókuszgurt és a növényi italt.
  • Kakaót és a lisztet a mandulaliszttel óvatosan, gyorsan keverjük el a nedves hozzávalókkal.
  • A muffinsütő mélyedéseibe helyezzünk kis kapszulákat.
  • Majd ezeket töltsük meg egy evőkanál segítségével kb. ¾ részükig tésztával.
  • Előmelegített 170 °C fokos sütőben készre sütjük kb. 20 perc alatt.
  • Addig is verjük fel a növényi tejszínhab helyettesítőt, a kevés porcukorral.
  • Amikor már majdnem kemény a hab, óvatosan keverjük fel a mascarponéval.
  • Közben kisült muffinokat szedjük ki rácsra és hagyjuk kihűlni.
  • Vegyük ki a megdermedt eperkrémet a hűtőszekrényből.
  • Villával alaposan törjük össze.
  • A kihűlt muffinok belsejéből egy darabok szedjünk ki, vagy erre való eszközzel vagy kis kés segítségével.
  • Töltsük meg a tészta helyét az epertöltelékkel.
  • Amikor kész vagyunk a tetejükre nyomjunk egy jó adag mascarpones-tejszínhabos krémet.
  • Ezekbe nyomjunk a maradék „eperzselét”.
  • Szépen lehet látni, hogy kívül fehér a krém, belül pedig az epertől pirosas.
  • A bátrabbak frissen őröljenek a tetjükre rózsaborsot.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kakaós epres cupcake tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes cupcake recept

gluténmentes kakaós epres cupcake, rózsaborssal

Kategória: , , , ,