Kakaós gluténmentes fánk
Iri mama egy kakaós gluténmentes fánk recepttel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Egyik hagyományos oldalon láttam meg a kakaós fánkot. Nagyon tetszett, kíváncsi voltam hogy milyen? Egy régi receptemet alakítottam át, azzal sütöttem meg. Nagyon finom, mutatós lett.
Hozzávalók (10 db):
- 250 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 3,5 g GM porélesztő (fél csomag)
- 30 g cukor
- csipet só
- 50 g margarin
- 1 db tojás sárgája
- 200 g langyos tej vagy növényi alternatíva
- 6 g kakaópor + 20 g tej vagy növényi alternatíva
A gluténmentes kakaós fánk elkészítése:
- Száraz hozzávalókat a kakaópor kivételével tálba mérem elkeverem.
- Hozzáadom a tojássárgáját, olvasztott margarint, langyos tej egy részét, összeállítom a tésztát.
- Lehet kézzel, géppel kinek hogy kényelmes.
- Hozzáteszem a többi tejet, rugalmas tésztát dagasztok.
- Kakaóport összekeverem a tejjel,tésztához teszem, dagasztom.
- Konyhapulton duplájára kelesztem.
- Az igazi fánk lelke a kelesztés.
- Ne siessük el, érdemes kivárni.
- Ezután vékonyan liszttel hintett gyúrólapon átgyúrom, óvatosan,elnyújtom 1,5 cm vastagra.
- 6,5-7 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrom a fánkokat.
- Letakarva ismét kelesztem.
- 30 perc körül ,jónak tűnik.
- Ekkor serpenyőben olajat melegítek, ne legyen forró, közepesen meleg legyen.
- Így nem ég meg a fánk. Torta díszítő csővel kiszúrom a fánkok közepét, többször megfordítom, kisütöm.
- Nem takarom le fedővel, tökéletesen megnőnek.
- Papírtörlővel borított tálcára szedem hogy a felesleges olajat felszívja.
- Vigyázni kell, gyorsan sül.
- Ami a közepéből kimaradt tészta, összegyúrom, hosszú rudat sodrok belőle, összefonom, kisütöm.
- Porcukorral, lekvárral, csokiszósszal is fogyasztható, ízlés szerint.
- De önmagában is nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.
Elkészítési idő: 120-150 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db .gluténmentes Kakaós fánkban |
Energia | 5690 kJ / 1358 kcal | 569 kJ / 136 kcal |
Zsír | 33,6 g | 3,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 10,2 g | 1,0 g |
Szénhidrát | 234,6 g | 23,5 g |
amelyből cukrok | 50,7 g | 5,1 g |
Rost | 15,3 g | 1,5 g |
Fehérje | 20,5 g | 2,1 g |
Só | 5,14 g | 0,51 g |
A gluténmentes kakaós fánk tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes élesztő fánk farsang kakaópor margarin reggeli rizsital Schär Mix B só tej tojássárgája uzsonna és tízórai