Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kakaós szilvás csiga

kakaóscsiga recept gluténmentesenIri mama receptválogatásunk egy gluténmentes kakaós szilvás csigával bővült.

Az ősz beköszöntével újra lehet sütni, ismét lehet tízóraira csigákat készíteni. Kakaós rétegre szórtam apróra vágott szilvadarabokat. Eszméletlenül finomra sikeredett és nem is száradt ki másnapra sem. Harmadnapra persze semmi sem maradt belőle. Érdemes kipróbálni, és elkészíteni.

Hozzávalók (12 db):

Tésztához:

  • 100 g Schär Mix C liszt
  • 300 g Schär Bread gluténmentes lisztkeverék
  • 150 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 1 g konjakliszt (vagy 5 g Its us útifűmaghéj őrlemény)
  • 50 g olvasztott liga
  • 22 g élesztő (friss élesztő)
  • 300 ml víz

Töltelék:

  • 20 g kissé megolvasztott liga
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál holland, zsírszegény kakaópor
  • 80 g apróra vágott szilvadarabok
  • 3 evőkanál napraforgó étolaj

Tetejére:

  • 1 db felvert tojásfehérje
  • 20 g olvasztott liga

Sütési idő lejárta előtt:

  • 40 ml növényi tejital (most rizsital)
  • 3 evőkanál porcukor

Sütéshez:

  • fém tálban 2 dl víz

A gluténmentes kakaós szilvás csiga elkészítése:

  • A szilvát mossuk meg és apró darabokra vágjuk fel.
  • 100 ml vizet langyosítsunk meg.
  • Mérjünk ki 22 g friss élesztőt a vízhez.
  • Olvasszuk fel a ligát.
  • Mérjük ki a liszteket és a konjak lisztet is. (útifűmaghéj őrleményt)
  • Egy tálba mérjük ki a liszteket.
  • Ide üssük bele a tojássárgáját.
  • Adjuk hozzá a cukrot és a csipet sót is.
  • Öntsük bele az olvasztott ligát.
  • A felfutott élesztős vizet is öntsük hozzá.
  • Kezdjük el gumikesztyűs kézzel dagasztani a tésztát.
  • Fokozatosan öntsük hozzá a maradék vizet.
  • Amikor a tészta már-már összeállt, adjuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • Az összeállt, megdagasztott tésztát azonnal nyújtsuk ki.
  • Pici olajos, vagy lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúvá.
  • Erre kenjük a félig-meddig megolvasztott ligát.
  • Szórjuk meg a cukros-kakaós keverékkel.
  • Egyenletesen tegyük rá az apró szilvadarabokat.
  • Tekerjük fel.
  • Két ujjnyi vastagságú darabokat vágjunk le belőle.
  • Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe a csigákat.
  • Amikor valamennyi csigát rátettük a tepsire, kenjük le a felvert tojásfehérjés-ligás keverékkel.
  • Csomagoljuk be egy nagy, tiszta szemeteszsákkal.
  • Tegyük félre huzatmentes helyre kb. fél órát kelni.
  • Előmelegített 180 c-os sütőben süssük majdnem készre, kb. 30 perc alatt.
  • Érdemes egy fém tálba sütési idő alatt 2 dl vizet tenni, hogy szebben feljöjjenek a csigák.
  • A sütési idő lejárata előtt kenjük le a csigák tetejét a növényi italos-porcukros lével.
  • Ekkor tegyük vissza még néhány percre sütni, sülni a csigákat.
  • Sütési idő végén sütőrácsra tegyük rá, kihűlni a csigákat.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 90 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kakaós szilvás csiga tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kakaóscsiga recept

gluténmentes kakaóscsiga recept

Kategória: , ,