Gluténmentes kakaós csiga kölessel és rizsliszttel
- 140 g rizsliszt
- 65 g barna rizsliszt
- 40 g kölesliszt
- 2 g gluténmentes porélesztő
- 11 g útifű maghéj
- 100 ml víz
- 10 g édesítőszer (*1:5)
- 20 g margarin (vagy vaj)
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
kakaós töltelék:
- kb. 2 evőkanál cukrozatlan gluténmentes kakaópor
- kb. 1 evőkanál édesítőszer (1:5)
- kevés olaj a kenéshez
* 1 adag édesítőszer 5 adag cukor édesítő erejével egyenértékű
TIPP: A receptünkben barna rizsliszt és az útifű maghéj növeli a rosttartalmat, és az útifű maghéj másik el nem hanyagolható szerepe a tészta megfelelő állagának, gyúrhatóságának a biztosítása is, mint sikérhelyettesítő.
Elkészítés:
- Az alapanyagokat jó alaposan összedolgozzuk, majd 40 percet pihentetjük.
- Rizsliszttel megszórt lapon kinyújtjuk a tésztát, megkenjük olajjal és az édesítőszeres kakaóporral megkenjük és feltekerjük.
- Felvágjuk egyforma darabokra
- Majd 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Tápanyagtartalom | 1 darabban |
Energia | 331,9 kJ / 79,6 kcal |
Fehérje | 1,8 g |
Zsír | 1,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,3 g |
Szénhidrát | 14,2 g |
amelyből cukrok | 0,0 g |
Rost | 1,6 g |
A gluténmentes kakaós csiga recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt édesítőszer élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kakaós csiga kölesliszt margarin psyllium rost (útifűmaghéj) rizsliszt tojás uzsonna és tízórai