Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kakaós csiga kölessel és rizsliszttel

Elkészítettünk egy igazi klasszikust a kakaós csigát gluténmentes változatban. Törekedtünk arra, hogy otthon is fellelhető természetes alapanyagokat használjunk fel. A gluténmentes kakaós csiga receptünk tejmentes és finomított cukormentes is egyben.
GM kakaós csiga készítésHozzávalók 14 db kakaós csigához
  • 140 g rizsliszt
  • 65 g barna rizsliszt
  • 40 g kölesliszt
  • 2 g  gluténmentes porélesztő
  • 11 g útifű maghéj
  • 100 ml víz
  • 10 g édesítőszer (*1:5)
  • 20 g margarin (vagy vaj)
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás

kakaós töltelék:

  • kb. 2 evőkanál cukrozatlan gluténmentes kakaópor
  • kb. 1 evőkanál édesítőszer (1:5)
  • kevés olaj a kenéshez

* 1 adag édesítőszer 5 adag cukor édesítő erejével egyenértékű

TIPP: A receptünkben barna rizsliszt és az útifű maghéj növeli a rosttartalmat, és az útifű maghéj másik el nem hanyagolható szerepe a tészta megfelelő állagának, gyúrhatóságának a biztosítása is,  mint sikérhelyettesítő.

Elkészítés:

  • Az alapanyagokat jó alaposan összedolgozzuk, majd 40 percet pihentetjük.
  • Rizsliszttel megszórt lapon kinyújtjuk a tésztát, megkenjük olajjal és az édesítőszeres kakaóporral megkenjük és feltekerjük.
    gluténmentes kakaós csiga készítés
  • Felvágjuk egyforma darabokra
    gluténmentes kakaós csiga sütés
  • Majd 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom 1 darabban
Energia 331,9 kJ / 79,6 kcal
Fehérje 1,8 g
Zsír 1,5 g
  amelyből telített zsírsavak 0,3 g
Szénhidrát 14,2 g
  amelyből cukrok 0,0 g
Rost 1,6 g

A gluténmentes kakaós csiga recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , , , ,