Csavart csíkos gluténmentes kalács koszorú
Iri mama receptválogatásunk egy újabb gluténmentes kalács recepttel bővült.
Reggeli kávéhoz, egy pohár tejjel akár reggelire vagy vacsorára is tökéletes finomság, de önmagában is nagyon finom ez a gluténmentes kalács.
- 250 g It’s us Maria’s sweet baking mix foszlós kalács gluténmentes lisztkeverék
- 270 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 80 g cukor
- 280 g langyos tej
- 4 g porélesztő
- 5 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 1 db M-es méretű tojás
- 1 db citrom reszelt héja
- 110 g puha vaj vagy margarin
- 1 csipet só
- 100 g 7 napos gluténmentes kovász maradék
- 30 g csokicsepp
- 10 g kakaópor
Tetejére:
- 1 db M-es méretű tojás + 10 g tej keveréke
- 20 g pisztácia
A gluténmentes kalács elkészítése:
- Két féle lisztet keverő tálba mérem, elkeverem. Lehet csak egyikből készíteni, ebben az esetben változhat a folyadék felvétele!
- Hozzáadom a cukrot, sót, útifűmaghéjat, élesztőt, citrom reszelt héját, újra alaposan összekeverem.
- Ezután beleteszem a tojást, puha vajat, gluténmentes kovász maradékot, tej egy részével összegyúrom a tésztát. Ezután apránként adagolva a többi tejjel puha, lágy tésztát dagasztok.
- Mivel ez egy nagy kalács lesz, a kovász lehet, hogy nem lett volna elég, így pici élesztőt tettem hozzá. Ha elég erős a kovász, önmagában, élesztő nélkül is elkészíthető. Ha nincs kovászotok, lehet csak élesztővel is készíteni. A lényeg hogy a folyadékra figyeljetek!
- Ezután elfelezem a tésztát, egyik marad fehér, másikhoz keverem a kakaóport.
- Így pihentetem 15 percig.
- Kinyújtom mind a két tésztát, fehérre teszem a kakaósat, megszórom csokicseppel.
- Feltekerem egy hosszú rúddá. Többször megtekerem úgy, hogy közepétől indulva egyik, majd másik felét is.
- Egy nagyobb kuglóf formát vajjal kikenek, beleemelem a megtekert tészta rudat. Végéit összecsípem.
- Tetejét tojás és tej keverékével lekenem, pisztáciával megszórom. Így kelesztem, konyhapulton duplájára. Ez 2 óra volt nálam. Ha csak kovásszal készült, több időt vesz igénybe. Ha csak élesztővel készült, kevesebb idő is elég neki.
- Mikor szépen megkelt, 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel, 30 percig sütöm. Nem tettem vizet a sütőbe, nem melegítettem elő. Nekem így lett tökéletes. Sütő függő.
Nagyon finom kalács sült ki! Jó étvágyat kívánok hozzá!
Elkészítési idő: 60 perc+ kelesztés 2-3 óra
Nehézségi szint: haladó
Figyelem! Az It’ us Maria’s sweet baking mix lisztkeverék tejet tartalmaz!
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A kovászos gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom csoki csepp cukor édes élesztő gluténmentes kovász Hunorganic Kft. gluténmentes termékek húsvéti receptek It's us gluténmentes termékek It's us Maria's sweet baking mix liszt kakaópor kalács lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B só tej tojás uzsonna és tízórai vaj