Vöröskáposztás gluténmentes pirog
A pirog egy orosz nemzeti eledel, kelt tésztából készült töltött péksütemény. Kisebb méretű pirog neve pirozsok vagy pirozski. A pirog függően a tölteléktől lehet édes vagy sós. Mai receptünk egy gluténmentes pirog amit vöröskáposztával töltöttünk meg. Főételként is fogyasztható, de uzsonnára és tízóraira is lehet pakolni.
- 30 dkg Nutri Free Mix per Pane gluténmentes kenyér-lisztkeverék
- 1 kávéskanál só
- 4 dkg margarin
- 5 g gluténmentes porélesztő
- 1,8 dl víz
- 2 db közepes méretű (M-es) tojás
- 20 dkg párolt vöröskáposzta (készen vásárolt gluténmentes, vagy előzőleg elkészített)
- étolaj a sütéshez
- rizsliszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet és a sót egy tálba tesszük
- A tojásokat és margarint beletesszük, elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, elkeverjük
- Beleöntjük a vizet és jó alaposan összedolgozzuk.
- Egy órát meleg helyen kelesztjük.
- Rizslisztes lapon kinyújtjuk, és nyolc kockára vágjuk.
- Közepükbe elosztjuk a káposztát.
- A két szélét behajtjuk és feltekerjük, megformázzuk, a tetejüket tojássárgájával meg is kenhetjük.
- Forró olajban kisütjük.
- Párolt vöröskáposztával tálaljuk
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 80 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 8 db. készítésekor 1 darabban |
Energia | 1664 kcal / 6822 kJ | 869 kcal / 208 kJ |
Fehérje | 21,2 g | 2,7 g |
Zsír | 40,1 g | 5,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 9,1 g | 1,1 g |
Szénhidrát | 293,8 | 36,7 g |
amelyből cukrok | 38,1 g | 4,8 g |
Rost | 16,2 g | 2,0 g |
Az gluténmentes pirog recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények lisztkeverék margarin Nutri free Mix per Pane lisztkeverék rizsliszt só tojás uzsonna és tízórai víz vöröskáposzta