Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes karácsonyi kovászos narancsos-kakaós kuglóf

karácsonyi kuglóf recept gluténmentesen

KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes karácsonyi kovászos narancsos-kakaós kuglóffal bővült.

Készítettem már kovászos kuglófot. Most viszont tettem bele narancsot, reszelt héj és kandírozott formában is. a karácsonyi, téli hangulatot a ráolvasztott, öntött csokimáz, még egy kis adag narancs biztosította. Az illata a sütés vége felé eszméletlenól finom, igazán narancsos lesz. az íze, és a csodás kuglófforma valóban megállja a helyét a karácsonyi desszertek között is.

Hozzávalók (20 szelet):

Kovászos előtésztához:

  • 80 g érett gluténmentes kovász
  • 120 g Mester Család kelt tészta liszt
  • 80 g It’s us Miklos bread Fehér kenyér lisztkeverék
  • 40 g It’s us Naturbit zabpehelyliszt
  • 15 g méz
  • 100 g cukor
  • 220 ml langyos víz

Tésztához:

  • kb. 300 g kész, előbbi érett kovászból
  • 220 ml langyos víz
  • 15 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • csipet só
  • 200 g cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 20 g méz
  • 220 g Mester Család kelt tészta liszt
  • 140 g Its us Fehér kenyérliszt keverék
  • 2 tojássárgája
  • 50 g olvasztott növényi vajalternatíva
  • 6 evőkanál étolaj
  • ízlés szerint vanília kivonat

Kakaós réteghez:

  • 4-5 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
  • ízlés szerint 30 g mentes csokoládécsepp

Narancsos réteghez:

  • 1 egész bionarancs reszelt héja
  • 50 g kandírozott narancshéj

Tetejére:

  • 90 g csokicsepp
  • 40 g liga margarin
  • 1 teáskanál napraforgó étolaj
  • fél citrom reszelt héja
  • kandírozott narancsdarabok

A gluténmentes karácsonyi kovászos narancsos-kakaós kuglóf elkészítése:

  • Az érett kovászhoz adjuk a többi hozzávaló.
  • A már érett kovászhoz adom, a többi hozzávalóval.
  • A cukrot és a mézet se hagyjuk ki.
  • Alaposan keverjük össze a langyos vízzel, és tetejét takarjuk le konyhai papírtörlő kendővel, és gumizzuk a befőttesüveg szájára.
  • Tegyük félre, huzatmentes, kellemes hőmérsékletű helyre.
  • Pár óra múlva hihetetlen módon be fog indulni a kovászunk. (nekem elég 3 óra is)
  • Ebből a duplájára (sokszor nagyobbra is nőtt) nőtt kovászból mindet fel fogjuk felhasználni.
  • Mérjük ki a langyos vizet.
  • Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, cukrokat, mézet és a csipet só.
  • Keverjük el alaposan, csomómentesre.
  • Adagoljuk hozzá a liszteket.
  • Üssük bele a kettő tojássárgáját.
  • Adjuk hozzá a megolvasztott növényi vajalternatívát is.
  • Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
  • Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
  • Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat.
  • Gyúrjuk össze.
  • Ha netán még ezután is nehezen kezelhető lenne, sebaj, picivel több olaj mehet hozzá, hiszen a hagyományos kuglóf is sok olajat vesz fel.
  • Vegyük ketté a tésztát. Érdemes úgy, hogy 1:3 arányban, 3 legyen a narancsos rész.
  • Egyik feléhez adjuk ízlés szerint a kakaóport, ízlés szerint a csokicseppeket.
  • Gyúrjuk össze.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
  • Jöhet a narancsos tészta.
  • Öntsünk bele a kandírozott narancsot és reszeljük bele a héját is.
  • Gyúrjuk össze.
  • A tészta inkább lágy, de az a jó! Kell neki a nedvesség a sütés folyamán.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
  • Hagyjuk kilapítva a tésztát.
  • Ezen óvatosan lapítsuk el a kakaós tésztát.
  • Majd az egészet hajtsuk egymásra.
  • Lapítsuk ki újra és tekerjük fel.
  • Egy kuglóf formát vékonyan olajozzunk ki.
  • Ebbe tegyük bele a feltekert tésztát.
  • Kissé egyengessük el.
  • Takarjuk le a tetejét. (én műanyag szemeteszsákot húzok rá, amit nem dobok el, hiszen mindig szükség lehet rá, letakarni tésztát!) 
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kuglóf tegyük előmelegített 180 C-os sütőbe.
  • Tegyük a sütőnk aljára a kuglóf formát, úgy süssük készre a tésztát, mert így nem ég meg a teteje, ami ugye valójában az alja!
  • Kb. 45 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Elkészítjük a csokoládé öntetet.
  • A csokoládé cseppeket egy kis üveg edényben kezdjük el melegíteni.
  • Érdemes 20 másodpercekre tenni, és folyamatosan kevergetni.
  • Amikor már kezd folyóssá válni adjuk hozzá a ligát, és együtt melegítsük.
  • A legvégén öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
  • Vékony sugárban kezdjük el a kuglóf tetejére és oldalára csorgatni a csokoládét.
  • Még mielőtt megszilárdulna a csokoládé, szórjuk rá a kandírozott narancsdarabokat és a reszelt héjat is.
  • Ha megkötött a csoki, szeletelhetjük is.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 4-5 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés + kehülési idő

(recept tápértékszámítása folyamatban)

gluténmentes karácsonyi kovászos narancsos-kakaós kuglóf tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes karácsonyi kuglóf recept

gluténmentes karácsonyi kuglóf recept

Kategória: , ,