Gluténmentes karácsonyi kovászos narancsos-kakaós kuglóf
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes karácsonyi kovászos narancsos-kakaós kuglóffal bővült.
Készítettem már kovászos kuglófot. Most viszont tettem bele narancsot, reszelt héj és kandírozott formában is. a karácsonyi, téli hangulatot a ráolvasztott, öntött csokimáz, még egy kis adag narancs biztosította. Az illata a sütés vége felé eszméletlenól finom, igazán narancsos lesz. az íze, és a csodás kuglófforma valóban megállja a helyét a karácsonyi desszertek között is.
Hozzávalók (20 szelet):
Kovászos előtésztához:
- 80 g érett gluténmentes kovász
- 120 g Mester Család kelt tészta liszt
- 80 g It’s us Miklos bread Fehér kenyér lisztkeverék
- 40 g It’s us Naturbit zabpehelyliszt
- 15 g méz
- 100 g cukor
- 220 ml langyos víz
Tésztához:
- kb. 300 g kész, előbbi érett kovászból
- 220 ml langyos víz
- 15 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- csipet só
- 200 g cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 20 g méz
- 220 g Mester Család kelt tészta liszt
- 140 g Its us Fehér kenyérliszt keverék
- 2 tojássárgája
- 50 g olvasztott növényi vajalternatíva
- 6 evőkanál étolaj
- ízlés szerint vanília kivonat
Kakaós réteghez:
- 4-5 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
- ízlés szerint 30 g mentes csokoládécsepp
Narancsos réteghez:
- 1 egész bionarancs reszelt héja
- 50 g kandírozott narancshéj
Tetejére:
- 90 g csokicsepp
- 40 g liga margarin
- 1 teáskanál napraforgó étolaj
- fél citrom reszelt héja
- kandírozott narancsdarabok
A gluténmentes karácsonyi kovászos narancsos-kakaós kuglóf elkészítése:
- Az érett kovászhoz adjuk a többi hozzávaló.
- A már érett kovászhoz adom, a többi hozzávalóval.
- A cukrot és a mézet se hagyjuk ki.
- Alaposan keverjük össze a langyos vízzel, és tetejét takarjuk le konyhai papírtörlő kendővel, és gumizzuk a befőttesüveg szájára.
- Tegyük félre, huzatmentes, kellemes hőmérsékletű helyre.
- Pár óra múlva hihetetlen módon be fog indulni a kovászunk. (nekem elég 3 óra is)
- Ebből a duplájára (sokszor nagyobbra is nőtt) nőtt kovászból mindet fel fogjuk felhasználni.
- Mérjük ki a langyos vizet.
- Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, cukrokat, mézet és a csipet só.
- Keverjük el alaposan, csomómentesre.
- Adagoljuk hozzá a liszteket.
- Üssük bele a kettő tojássárgáját.
- Adjuk hozzá a megolvasztott növényi vajalternatívát is.
- Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
- Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
- Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat.
- Gyúrjuk össze.
- Ha netán még ezután is nehezen kezelhető lenne, sebaj, picivel több olaj mehet hozzá, hiszen a hagyományos kuglóf is sok olajat vesz fel.
- Vegyük ketté a tésztát. Érdemes úgy, hogy 1:3 arányban, 3 legyen a narancsos rész.
- Egyik feléhez adjuk ízlés szerint a kakaóport, ízlés szerint a csokicseppeket.
- Gyúrjuk össze.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
- Jöhet a narancsos tészta.
- Öntsünk bele a kandírozott narancsot és reszeljük bele a héját is.
- Gyúrjuk össze.
- A tészta inkább lágy, de az a jó! Kell neki a nedvesség a sütés folyamán.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
- Hagyjuk kilapítva a tésztát.
- Ezen óvatosan lapítsuk el a kakaós tésztát.
- Majd az egészet hajtsuk egymásra.
- Lapítsuk ki újra és tekerjük fel.
- Egy kuglóf formát vékonyan olajozzunk ki.
- Ebbe tegyük bele a feltekert tésztát.
- Kissé egyengessük el.
- Takarjuk le a tetejét. (én műanyag szemeteszsákot húzok rá, amit nem dobok el, hiszen mindig szükség lehet rá, letakarni tésztát!)
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kuglóf tegyük előmelegített 180 C-os sütőbe.
- Tegyük a sütőnk aljára a kuglóf formát, úgy süssük készre a tésztát, mert így nem ég meg a teteje, ami ugye valójában az alja!
- Kb. 45 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
- Elkészítjük a csokoládé öntetet.
- A csokoládé cseppeket egy kis üveg edényben kezdjük el melegíteni.
- Érdemes 20 másodpercekre tenni, és folyamatosan kevergetni.
- Amikor már kezd folyóssá válni adjuk hozzá a ligát, és együtt melegítsük.
- A legvégén öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
- Vékony sugárban kezdjük el a kuglóf tetejére és oldalára csorgatni a csokoládét.
- Még mielőtt megszilárdulna a csokoládé, szórjuk rá a kandírozott narancsdarabokat és a reszelt héjat is.
- Ha megkötött a csoki, szeletelhetjük is.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 4-5 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés + kehülési idő
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes karácsonyi kovászos narancsos-kakaós kuglóf tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kovász gluténmentes kuglóf recept gluténmentes zabpehelyliszt ivóvíz kakaópor karácsonyi GM receptek margarin Mester Család kelt tészta lisztkeverék méz narancs psyllium rost (útifűmaghéj) só tojássárgája vanília kivonat vaníliás cukor vendégváró