Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes karácsonyi méhkas aprósütemény

méhkas sütemény recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes karácsonyi méhkas aprósüteménnyel bővült.

Elég régóta megvan már a méhkas készítő kis eszközöm, és a tálca is hozzá. Most eljutottam oda, hogy apró süteményeket készítettem, méghozzá karácsonyi ízvilággal. Kicsit pepecselős, de nem bonyolult elkészíteni ezt a desszertet. A belsejét bármilyen ízvilágú töltelékkel megtölthetjük. Egész biztosan sokszor elő fog még kerülni a méhkas a konyhámban.

Méhkas (50 db):

Töltelék:

  • 40 g Mester Család vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 300 ml növényi ital (most rizsital)
  • 200 g gesztenyemassza
  • 1 db bio narancs reszelt héja
  • 50 g növényi margarin
  • néhány csepp rumaroma/rum

Alja:

  • 175 g It’s us Miklos univerzális liszt
  • 100 g növényi margarin
  • 50 g porcukor
  • 1 evőkanál jéghideg víz

A Gluténmentes karácsonyi méhkas aprósütemény elkészítése:

  • A vaníliás pudingport a növényi itallal cukorral, sóval szokás szerint főzzük nagyon sűrűre.
  • Mossuk meg a narancsot és reszeljük le a héját a még forró pudingra.
  • Adjunk hozzá pár csepp rumot/rumaromát is.
  • A felolvasztott gesztenyemasszát is morzsoljuk bele a pudingba.
  • Időnként kevergetve hűtsük ki.
  • Amikor kihűlt, a szobahőmérsékletű margarint is keverjük a krémbe.
  • Készítsük el a méhkasok alját is.
  • Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit.
  • Lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki vékonyra.
  • A méhkas készítő aljával, vagy egy kicsi pogácsa szaggatóval készítsünk 50 db kis aljat.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk be a kis korongokat.
  • Előmelegített 175 C-os sütőben süssük készre kb. 10 perc alatt.
  • Addig is mérjük ki a méhkas hozzávalóit.
  • Vegyük ki a sütőből a kész korongokat.
  • Alapos összekeverés után egyenként készítsük el a kis méhkasokat.
  • Vagy a tartóba helyezzük, vagy egy tálcára.
  • Ha mind kész van, meg kell tölteni azokat.
  • Habzsákba tesszük a krémet, mindegyik kis méhkasba töltsünk krémet.
  • Legyen több benne, hogy a kis alsó korongok rájuk tapadjanak.
  • Porcukorral megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 70 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

gluténmentes karácsonyi méhkas aprósütemény tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes méhkas sütemény recept

gluténmentes méhkas sütemény recept

Kategória: , , ,