Gluténmentes karácsonyi méhkas aprósütemény
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes karácsonyi méhkas aprósüteménnyel bővült.
Elég régóta megvan már a méhkas készítő kis eszközöm, és a tálca is hozzá. Most eljutottam oda, hogy apró süteményeket készítettem, méghozzá karácsonyi ízvilággal. Kicsit pepecselős, de nem bonyolult elkészíteni ezt a desszertet. A belsejét bármilyen ízvilágú töltelékkel megtölthetjük. Egész biztosan sokszor elő fog még kerülni a méhkas a konyhámban.
Méhkas (50 db):
- 270 g Mester Család gluténmentes keksztekercs por
- 50 g darált (finomra) mandula
- 100 g porcukor
- 150 g növényi margarin
- 35 g házi sárgabarack lekvár
- csipet só
- 1 bő evőkanál növényi ital (most rizsital)
Töltelék:
- 40 g Mester Család vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál cukor
- 300 ml növényi ital (most rizsital)
- 200 g gesztenyemassza
- 1 db bio narancs reszelt héja
- 50 g növényi margarin
- néhány csepp rumaroma/rum
Alja:
- 175 g It’s us Miklos univerzális liszt
- 100 g növényi margarin
- 50 g porcukor
- 1 evőkanál jéghideg víz
A Gluténmentes karácsonyi méhkas aprósütemény elkészítése:
- A vaníliás pudingport a növényi itallal cukorral, sóval szokás szerint főzzük nagyon sűrűre.
- Mossuk meg a narancsot és reszeljük le a héját a még forró pudingra.
- Adjunk hozzá pár csepp rumot/rumaromát is.
- A felolvasztott gesztenyemasszát is morzsoljuk bele a pudingba.
- Időnként kevergetve hűtsük ki.
- Amikor kihűlt, a szobahőmérsékletű margarint is keverjük a krémbe.
- Készítsük el a méhkasok alját is.
- Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit.
- Lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki vékonyra.
- A méhkas készítő aljával, vagy egy kicsi pogácsa szaggatóval készítsünk 50 db kis aljat.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk be a kis korongokat.
- Előmelegített 175 C-os sütőben süssük készre kb. 10 perc alatt.
- Addig is mérjük ki a méhkas hozzávalóit.
- Vegyük ki a sütőből a kész korongokat.
- Alapos összekeverés után egyenként készítsük el a kis méhkasokat.
- Vagy a tartóba helyezzük, vagy egy tálcára.
- Ha mind kész van, meg kell tölteni azokat.
- Habzsákba tesszük a krémet, mindegyik kis méhkasba töltsünk krémet.
- Legyen több benne, hogy a kis alsó korongok rájuk tapadjanak.
- Porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 70 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes karácsonyi méhkas aprósütemény tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes gesztenye It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz karácsonyi GM receptek mandula margarin Mester Család gluténmentes keksztekercs por Mester Család Pudingpor narancs porcukor rizsital rumaroma sárgabarack lekvár só










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

