Gluténmentes karácsonyi méhkas aprósütemény
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes karácsonyi méhkas aprósüteménnyel bővült.
Elég régóta megvan már a méhkas készítő kis eszközöm, és a tálca is hozzá. Most eljutottam oda, hogy apró süteményeket készítettem, méghozzá karácsonyi ízvilággal. Kicsit pepecselős, de nem bonyolult elkészíteni ezt a desszertet. A belsejét bármilyen ízvilágú töltelékkel megtölthetjük. Egész biztosan sokszor elő fog még kerülni a méhkas a konyhámban.
Méhkas (50 db):
- 270 g Mester Család gluténmentes keksztekercs por
- 50 g darált (finomra) mandula
- 100 g porcukor
- 150 g növényi margarin
- 35 g házi sárgabarack lekvár
- csipet só
- 1 bő evőkanál növényi ital (most rizsital)
Töltelék:
- 40 g Mester Család vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál cukor
- 300 ml növényi ital (most rizsital)
- 200 g gesztenyemassza
- 1 db bio narancs reszelt héja
- 50 g növényi margarin
- néhány csepp rumaroma/rum
Alja:
- 175 g It’s us Miklos univerzális liszt
- 100 g növényi margarin
- 50 g porcukor
- 1 evőkanál jéghideg víz
A Gluténmentes karácsonyi méhkas aprósütemény elkészítése:
- A vaníliás pudingport a növényi itallal cukorral, sóval szokás szerint főzzük nagyon sűrűre.
- Mossuk meg a narancsot és reszeljük le a héját a még forró pudingra.
- Adjunk hozzá pár csepp rumot/rumaromát is.
- A felolvasztott gesztenyemasszát is morzsoljuk bele a pudingba.
- Időnként kevergetve hűtsük ki.
- Amikor kihűlt, a szobahőmérsékletű margarint is keverjük a krémbe.
- Készítsük el a méhkasok alját is.
- Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit.
- Lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki vékonyra.
- A méhkas készítő aljával, vagy egy kicsi pogácsa szaggatóval készítsünk 50 db kis aljat.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk be a kis korongokat.
- Előmelegített 175 C-os sütőben süssük készre kb. 10 perc alatt.
- Addig is mérjük ki a méhkas hozzávalóit.
- Vegyük ki a sütőből a kész korongokat.
- Alapos összekeverés után egyenként készítsük el a kis méhkasokat.
- Vagy a tartóba helyezzük, vagy egy tálcára.
- Ha mind kész van, meg kell tölteni azokat.
- Habzsákba tesszük a krémet, mindegyik kis méhkasba töltsünk krémet.
- Legyen több benne, hogy a kis alsó korongok rájuk tapadjanak.
- Porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 70 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes karácsonyi méhkas aprósütemény tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes gesztenye It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz karácsonyi GM receptek mandula margarin Mester Család gluténmentes keksztekercs por Mester Család Pudingpor narancs porcukor rizsital rumaroma sárgabarack lekvár só