Gluténmentes karamelles birsalmás torta
 KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes karamelles birsalmás tortával bővült.
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes karamelles birsalmás tortával bővült.
Lassan beköszönt a tél, javában benne vagyunk a birsalma szezonban. Idén szerencsére szüleimnek nagyon sok birsalmájuk termett. A birsalma kissé fanyarkás ízéhez kifejezetten jól illik a karamell erős, kifejező íze. Ez a sütemény le fogja nyűgözni a barátainkat is, ha elkészítjük nekik.
Hozzávalók (10 személyre):
Tortához (tortám pici, 16 cm átmérőjű):
- 5 db tojás
- 2,5 evőkanál negyedannyi édesítő
- 5 evőkanál It’s us NATURBIT Barna rizsliszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- csipet só
Krém:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2,5 dl növényi ital (most rizstej)
- 1 evőkanál negyedannyi édesítő
Karamellhez:
- 200 g cukor
- 60 g Vénusz margarin
- 200 ml Alpro Rizs vagy Kókuszkrém főzéshez
- 2 teáskanál útifűmaghéj őrlemény
- fél teáskanál só
Birsalma réteg:
- 500 g pucolt birsalma
- 1 dl víz
- 2 kávéskanál agar-agar
- 1 teáskanál negyedannyi édesítő
- csipet só
Birsalma félgömb (elhagyható elem):
- Az elkészült birsalma rétegből kanalazzunk ki kis szilikon félgömbökbe, majd tegyük hűtőszekrénybe
Tetejére:
- 10 g darált pisztácia
- 3-4 evőkanál félretett karamell
A gluténmentes karamelles birsalmás torta elkészítése:
- A piskótához a tojásokat alaposan habosítsuk fel az édesítővel, és a csipet sóval.
- 5 evőkanál it’s us Naturbit Barna rizsliszttet az 1 kávéskanál sütőporral szitáljuk bele a felvert habhoz.
- A kis tortaformát (20 cm átmérőjű) kenjük ki ligamargarinnal, egy kevés rizsliszttel szórjuk meg.
- Előmelegített 160 °C fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
- Amikor kész a piskóta, a tortaformában hagyjuk kihűlni.
- Jöhet a krém.
- A vaníliás pudingot jó sűrűre főzzük meg, ahogy szoktuk, először a cukrot kevés növényi tejjel és a pudingporral elkeverjük, majd a maradék forró növényi tejhez adjuk.
- A lényeg az, hogy sűrű legyen.
- Tegyük félre hűlni.
- Elkészítjük a karamellt.
- A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanállal, csak óvatosan forgassuk a lábast.
- Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a vénusz margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
- Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
- Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!).
- Olvasszuk fel teljesen a megkaramellizálódott cukrot.
- Adjuk a végén hozzá az útifűmaghéjat.
- Azt szeretnénk, hogy a karamell most szilárdabb legyen, mint amilyen szokott lenni.
- Ha kész a karamell, tegyük hűtőszerkénybe.
- A birsalma réteghez és a félgömbhöz a birsalmákat hámozzuk meg, magozzuk ki, és főzzük meg a vízzel, jó sűrűre.
- Adjuk hozzá az agar-agart.
- Az a lényeg, hogy forrjon fel az agar- agar, akkor lesz hatékony.
- Ha nem találjuk elég homogénnek a megfőtt, sűrű birsalmát, botmixerrel segítsünk rajta.
- 16 cm-es tortaforma aljába öntsünk egy jó adagot ebből.
- Annyit hagyjunk meg, amennyit szeretnénk félre tenni a félgömbökbe.
- Kanalazzuk bele 6-8 db 2,5 cm átmérőjű szilikon formába, hagyjuk megdermedni a hűtőszekrényben.
- Tegyük félre picit hűlni a félgömböket.
- Amikor már kihűlt és kissé szilárd lett a karamell és a puding is, keverjük össze ezeket.
- Ne felejtsünk el félretenni kevés karamellt a torta tetejére, dekorációnak.
- Érdemes habverővel segíteni az összekeverést, hogy szép, krémes állagú legyen.
- Jöhet a torta összeállítása.
- Vax papírral borítsuk körbe a torta karinkánkat, mert a torta magasabb lesz, mint a karika magassága.
- A piskótát kettévágjuk.
- Az alsó felére kenjük a pudingos-karamelles krém harmadát.
- Erre helyezzük a birsalma réteget. (16 cm átmérőjű)
- Erre kenjük a pudingos-karamelles krém második harmada.
- Tegyük rá a piskóta karikát.
- Hideg helyen hagyjuk hűlni a tortát kb. 20 percre.
- Vegyük ki a hűtőből, és kenjük le a tetejét, oldalát a maradék krémmel.
- Szórjuk le a torta felső részét darált pisztáciával.
- A félretett karamellt óvatosan melegítsünk fel.
- Kanál segítségével a torta szélére csurgassuk a karamellt, úgy, hogy a karamell vékonyan csuroghasson le az oldalán.
- Tegyük rá a kész birsalma félgömböket.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 3 óra, hűtéssel együtt
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes karamelles birsalmás torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar alma barna rizsliszt cukor édes édesítőszer ivóvíz kókuszkrém margarin pisztácia psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital só sütőpor tej tojás uzsonna és tízórai vanília puding vendégváró


 
		 
		 
		 
		








 Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
             Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
            Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
             Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...			  Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
             Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
            Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
             Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...			  Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
             Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
            Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
             Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...			  Gluténmentes cukkinis tócsni
             Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival...
            Gluténmentes cukkinis tócsni
             Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival...			 

