Gluténmentes keksz variációk
Iri mama egy vendégváró édes aprósütemény recepttel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Egy tésztából nagyon mutatós, igazi vendégváró falat süteményt tudunk készíteni. Fantázia kérdése, milyen ízűre gyúrjuk be. Gazdagíthatjuk mogyoróval, dióval, pisztáciával, kókuszreszelékkel, citrusok héjával, csokicseppel stb.
Hozzávalók (50 db sütikez):
- 150 g It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék cikóriainulinnal
- 150 g bármilyen gluténmentes sütemény liszt
- 50 g cukor
- 1 csipet só
- 2 db közepes méretű (M -es) tojás
- 100 g étolaj vagy olívaolaj (mással nem helyettesíthető)
- 4 g GM sütőpor
- 6 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 80 g tej (vagy növényi alternatíva)
- 10 g gluténmentes kakaópor
Tetejére:
- 15 g tej vagy növényi alternatíva
A gluténmentes keksz elkészítése:
- Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem
- Hozzáadom a tojást, olajat, elkezdem összeállítani a tésztát. Majd apránként adagolva a tejet. Akkor jó, ha tapintásra az ujjunk nyoma látható a tésztába. Ha másik liszttel készíted, nem biztos, hogy ennyi folyadék elég lesz. Minden lisztnek más a folyadék felvétele!
- Ha kész a puha, rugalmas a tészta, elfelezem.
- Az egyik marad fehér, másikba belegyúrom a kakaóport és egy kevés tejet. Innen jöhet a fantáziánk.
-
- Cseresznye nagyságú gombócokat gömbölyítek mind a két színből, váltakozva egymás mellé teszem, míg körbe ér. Közepére is egyet, majd picit összenyomom, hogy ne essen szét. Habkártyával alányúlok, papírral bélelt tepsibe teszem. Szép virág formájú lesz.
- Másik változat, dió nagyságú gombócokat gömbölyítek mind a két színből. Egymásra teszem, tenyeremben sodorni kezdem, szépen összeáll egy foltos gombóccá. Ellapítom, mehet a tepsibe
- Ujjnyi vastag és hosszú rudat sodrok mind a két színből. Fehéret kinyújtom, közepére teszem a sötétet, feltekerem. Kissé lenyomkodom, két ujjnyi vastagra felvágom. Nagyon mutatós a világos tésztában a sötét.
- Ennek ellentéte.
- Maradék sötét tésztát vastagabb rúddá sodrom. Világos tésztából kisebb darabokat ráteszek kívülre, picit rányomom hogy ne essen le. Majd óvatosan sodrom, ha jól dolgozunk,foltos lesz ,olyan bocis. Ujjnyi vastag szeletekre vágom.
- Hirtelen ennyi, nagyon várom ki milyeneket készít.
- Tejjel lekenem a tetejét, előmelegített sütőben, 180 °C fokon, légkeveréssel 10 percig sütöm.
- Ha kihűlt zárható dobozban, vagy üvegben tárolom. Nagyon finom, mutatós falat sütemény.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 45-60 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes kekszben |
Energia | 9503 kJ / 2268 | 190 kJ / 45 kcal |
Zsír | 108,2 g | 2,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 19,2 g | 0,4 g |
Szénhidrát | 275,3 g | 5,5 g |
amelyből cukrok | 62,6 g | 1,3 g |
Rost | 29,4 g | 0,5 g |
Fehérje | 32,2 g | 0,6 g |
Só | 2,34 g | 0,05 g |
A gluténmentes keksz recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes keksz Hunorganic Kft. gluténmentes termékek húsvéti receptek It's us gluténmentes termékek It's us Maria's sweet baking mix liszt It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kakaópor keksz Mester Család gluténmentes süteményliszt psyllium rost (útifűmaghéj) rizsital Schär Mix it / Schär baking mix só sütőpor tej tojás