Gluténmentes keleti ízesítésű zabköret
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes keleti ízesítésű zabkörettel bővült.
Mi sem áll távolabb tőlem, mint a délkelet-ázsiai ízvilág. Eddig rizses köreteket készítettem, ez most ennek a zabszeletes hasonmása. Most újra húsmentes ebédet készítettem, igazán finom és laktató. Mitől lesz keleti ízesítésű? Kimondhatatlanul szeretem a halszószt, amitől sokan borzonganak, de pl. a thai konyha egyik alapeleme. Egyszer megéri kipróbálni, nem fogtok csalódni.
Hozzávalók (4 főre):
- 250 g Avena GoFit gluténmentes szeletelt zab
- 400 ml víz
- 180 g natúr tofu
- 2 evőkanál It’s us Naturbit kukoricakeményítő
- 120 g csiperkegomba
- 150 g sárgarépa
- 250 g edamame (zöld szójabab, vagy zöldborsó)
- 100 ml víz
- 3 evőkanál napraforgó étolaj
- 3 db közepes méretű (M-es) tojás
- 2 evőkanál gluténmentes szójaszósz
- 2 teáskanál halszósz
A gluténmentes keleti ízesítésű zabköret elkészítése:
- A tofut nyomjuk, nyomkodjuk meg alaposan, hogy a felesleges nedvesség távozzon belőle.
- 400 ml vízben főzzük meg a szeletelt zabot, a zacskón lévő utasítás szerint.
- Folyamatosan kevergessük a zabszeleteket, le ne égjenek főzés közben 7-8 percen át.
- Ezután fedjük le, és hagyjuk pihenni, hűlni.
- Pucoljuk meg a répát és a gombákat is.
- Vágjuk fel apró darabokra.
- Ha a tofuból egészen jól ki tudtuk nyomni a nedvességet, vágjuk kis kisebb kockákra.
- Hempergessük meg a kukoricakeményítőben.
- Forró wokban, olaj nélkül pirítsuk meg a tofukat.
- Ha szépen megsültek aranybarnára, akkor szedjük ki azokat.
- Tegyük bele a forró wokba a gombát, és pirítsuk le.
- Ha elfőtte a levét adjuk hozzá a répát és a babot is.
- Mehet mellé a víz.
- Pároljuk roppanósra az egészet.
- Ha elfőtt a víz alattuk, mehet bele a napraforgó olaj.
- A megfőtt zabszeletet kissé keverjük fel én öntsük a zöldségekre.
- Picit pirítsuk át az olajon.
- Egy kisebb tálban verjük fel a tojásokat.
- Öntsük bele a szójaszószt és a halszószt is.
- Ezt öntsük a forró zöldséges zabszeletre.
- Süssük át a felvert tojással.
- Még melegen tálaljuk.
- A merészek adjanak hozzá chili paprikát is.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag gluténmentes keleti ízesítésű zabköretben |
| Energia | 8543 kJ / 2039 kcal | 1708 kJ / 408 kcal |
| Zsír | 108,8 g | 21,8 g |
| amelyből telített zsírsavak | 18,7 g | 3,7 g |
| Szénhidrát | 167,3 g | 33,5 g |
| amelyből cukrok | 25,1 g | 5,0 g |
| Rost | 52,3 g | 10,5 g |
| Fehérje | 83,4 g | 16,7 g |
| Só | 13,91 g | 2,78 g |
A gluténmentes keleti ízesítésű zabköret tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt étolaj főétel glutén és tejmentes gomba gyors halszósz ivóvíz Naturbit lisztkeverék reggeli sárgarépa szójaszósz thai tofu tojás uzsonna és tízórai zöldborsó










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

