Gluténmentes kenyér
Gluténmentes kenyérsütés otthon
Hozzávalók 10 vagy 8 vastagabb szelethez:
- 250 g It’s us Miklós unbiversal (korábbi néven Glutenix Alfa Mix gluténmentes lisztkeverék)
- 250 ml víz
- 1 csapott teáskanál só
- 2,5 g gluténmentes porélesztő
- 1 evőkanál étolaj
- kevés olaj a kenéshez
- lenmag a szóráshoz
Elkészítés:
- A gluténmentes lisztkeveréket, a sót és porélesztőt egy tálba tesszük, összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és jó alaposan összedolgozzuk. Végül hozzáadjuk az olajat, és jó alaposan átgyúrjuk vele a kenyértésztát.
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra
- Szilikon formába (kibélelhetjük sütőpapírral is) tesszük a megformázott tésztát, majd 40 °C fokon 25 percig kelesztjük
- Majd olajjal vékonyan átkenjük (használhatunk rizsitallal kikevert olajat is), megszórjuk lenmaggal, majd 180 °C fokon 30 perc alatt megsütjük
Elkészítési idő: 65 perc
Nehézségi szint: haladó
A gluténmentes kenyeret Mona készítette, illetve ezt a receptet készítették el közösen az érdeklődőkkel a Tündér-Liget gluténmentes pékség sütőbemutatóján is.
Tápanyagtartalom | 10 szelet készítésekor 1 szeletben | 8 szelet készítésekor 1 szeletben |
Energia | 407,0 kJ / 97,6 kcal | 562 kJ / 121,4 kcal |
Fehérje | 0,5 g | 0,6 g |
Zsír | 1,9 g | 2,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,2 g | 0,3 g |
Szénhidrát | 19,0 g | 23,8 g |
amelyből cukrok | 0,4 g | 0,5 g |
Rost | 3,0 g | 3,8 g |
A gluténmentes kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Ez a gluténmentes kenyér így sült ki:
- Recept címke: élesztő étolaj It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék lenmag NATURBIT ALFA-MIX receptvideo