Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kenyér

gluténmentes kenyér Glutenix Alfa MixGluténmentes kenyérsütés otthon

Hozzávalók 10 vagy 8 vastagabb szelethez:

  • 250 g It’s us Miklós unbiversal (korábbi néven Glutenix Alfa Mix gluténmentes lisztkeverék)
  • 250 ml víz
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2,5 g gluténmentes porélesztő
  • 1 evőkanál étolaj
  • kevés olaj a kenéshez
  • lenmag a szóráshoz

Elkészítés:

  • A gluténmentes lisztkeveréket, a sót és porélesztőt egy tálba tesszük, összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és jó alaposan összedolgozzuk. Végül hozzáadjuk az olajat, és jó alaposan átgyúrjuk vele a kenyértésztát.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra
  • Szilikon formába (kibélelhetjük sütőpapírral is) tesszük a megformázott tésztát, majd 40 °C fokon 25 percig kelesztjük
  • Majd olajjal vékonyan átkenjük (használhatunk rizsitallal kikevert olajat is), megszórjuk lenmaggal, majd 180 °C fokon 30 perc alatt megsütjük

Elkészítési idő: 65 perc

Nehézségi szint: haladó

A gluténmentes kenyeret Mona készítette, illetve ezt a receptet készítették el közösen az érdeklődőkkel a Tündér-Liget gluténmentes pékség sütőbemutatóján is.

Tápanyagtartalom 10 szelet készítésekor 1 szeletben 8 szelet készítésekor 1 szeletben
Energia 407,0 kJ / 97,6 kcal 562 kJ / 121,4 kcal
Fehérje 0,5 g 0,6 g
Zsír 1,9 g 2,3 g
  amelyből telített zsírsavak 0,2 g 0,3 g
Szénhidrát 19,0 g 23,8 g
  amelyből cukrok 0,4 g 0,5 g
Rost 3,0 g 3,8 g

A gluténmentes kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Ez a gluténmentes kenyér így sült ki:

Kategória: