Gluténmentes kenyér Miklós lisztkeverékből
A nagy melegben is kénytelen legtöbb gluténérzékeny saját magának kenyeret sütni, ha csak nem vásárol előre csomagolt gluténmentes pékárut.
Ilyenkor érdemesebb nagyobb adagot is lesütni, hisz egy jó kis kenyér felszeletelve mehet a fagyasztóba, és fogyasztás előtt csak ki kell venni pár órával a szeleteket, és olyan, mint a friss kenyér.
Hozzávalók (22 szelethez):
- 75 dkg It’s us Miklos universal mix (korábbi néven Naturbit Alfa Mix) gluténmentes lisztkeverék
- 2,5 dkg psyllium rost útifűmaghéj
- 5,5 dkg kukoricapehely
- 2 dkg gluténmentes sörélesztőpehely
- 2,5 dkg só
- 2 cs. élesztő
- 8,25 dl víz
- 4 evőkanál olaj
- olaj a kenéshez
A gluténmentes kenyér elkészítése:
- A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és alaposan összedolgozzuk.
- Végül hozzádolgozzuk az olajat.
- Sütőpapírral bélelt vagy vékonyan kiolajozott kenyérformába (13 x 36) tesszük, tetejét olajjal vékonyan lekenjük.
- 50 °C fokon 1 órát kelesztjük, majd 180 fokon kb. 60 perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: 125 perc
Nehézségi szint: haladó
TIPP: kenyér sütés gyorstalpaló Kohári Évától
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet gluténmentes kenyérben |
Energia |
14902 kJ / 3548 kcal |
676 kJ / 161 kcal |
Zsír |
77,9 g |
3,5 g |
amelyből telített zsírsavak |
9,1 g |
0,4 g |
Szénhidrát |
661,3 g |
30,1 g |
amelyből cukrok |
42,2 g |
1,9 g |
Rost |
51,7 g |
2,4 g |
Fehérje |
27,4 g |
1,2 g |
Só |
25,34 g |
1,15 g |
Az gluténmentes kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: élesztő Glutenix Alfamix gluténmentes kenyér It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kukoricapehely NATURBIT ALFA-MIX olaj psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só sörélesztőpehely uzsonna és tízórai