Gluténmentes kenyérlángos
Hozzávalók kb. 6 főre:
A tésztához:
- 2 db közepes méretű krumpli és a főzőleve (ld. lentebb)
- 40 dkg Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 10 dkg rizsliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 mokkáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0,5 dl langyos víz
- pici cukor
A tetejére:
- 3 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg reszelt gouda sajt
- 20 dkg szalonna
- 2 fej lilahagyma
Elkészítés:
- A 2 db krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, ha kész, a főzőlevét félretesszük, a krumplit kiszedjük, áttörjük és félretesszük hűlni.
- Ha a főzőlé és a krumpli is kihűlt, összeállítjuk a tésztát. A fél dl langyos vízben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Kimérjük a Schär lisztet, hozzáadjuk a rizslisztet, a felfuttatott élesztőt, a kihűlt áttört krumplit, 2 evőkanál olívaolajat, a sót és kb. 2,5 dl kihűlt (krumpli) főzőlevet.
Összegyúrjuk. (Ha nagyon ragad, kevés rizslisztet adunk még hozzá, ha nem áll össze, akkor kevés főzővizet öntünk még hozzá.) - A kész tésztát letakarva, meleg helyen fél órán át kelesztjük.
- Közben a tejfölben elkeverjük a felaprított fokhagymát és a reszelt sajtot, a szalonnát kis kockákra, a lilahagymát apróra vágjuk.
- Ha megkelt a tészta, előmelegítjük a sütőt 200 ºC fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit.
- A tésztát kinyújtjuk – tepsi méretűre, vagy több, kisebb szögletes/kör alakot készítünk belőle – a tepsire helyezzük, megkenjük a sajtos fokhagymás tejföllel és megszórjuk baconnel és lilahagymával.
Kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Nehézségi fok: haladó
Gluténmentes kenyérlángos receptünk cöliákiások diétás étrendjébe is beilleszthető.
- Recept címke: burgonya élesztő fokhagyma kenyérlángos langalló gluténmentesen lila hagyma lisztkeverék olívaolaj rizsliszt sajt Schär Mix B street food szalonna tejföl