Gluténmentes kovászos csokoládés-vaníliás kuglóf
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos csokoládés-vaníliás kuglóffal bővült.
A sok kovászt látva engem is elkapott a láz. Kenyeret már ragyogóan tudok készíteni, itt volt az idő arra, hogy édességet készítsek kovászból. Többszöri próbálkozás után újra- és újra elkészítettem a vaníliás-kakaós kuglófot. Jó kovászolást kívánok mindenkinek!
Hozzávalók (10 adag):
Kovászhoz:
- 50 g érett gluténmentes kovász
- 15 g egész mák
- 35 g It’s us Naturbit barna rizsliszt
- 30 g Mimen cirokliszt
- 20 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehelyliszt
- 10 g méz
- 25 g cukor
- 80 ml langyos víz
Tésztához:
- 250 g kész, előbbi érett kovászból
- 350 ml langyos víz
- 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- csipet só
- 220 g cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 100 g Mimen cirokliszt
- 140 g It’s us Fehér kenyér lisztkeverék
- 160 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 2 tojássárgája
- 50 g olvasztott növényi vajalternatíva
- 6 evőkanál étolaj
- ízlés szerint vanília kivonat
- 4-5 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
- ízlés szerint 30 g mentes csokoládécsepp
A gluténmentes kovászos csokoládés-vaníliás kuglóf elkészítése:
- Az érett kovászhoz adjuk a kávédarálón ledarált mákot és barna rizslisztet.
- A kettőt egyben daráltam le, egyáltalán nem lett szemcsés állagú, és a végén nem érződik a mák.
- A már érett kovászhoz adom, a többi hozzávalóval.
- A cukrot és a mézet se hagyjuk ki.
- Alaposan keverjük össze a langyos vízzel, és tetejét takarjuk le konyhai papírtörlő kendővel, és gumizzuk a befőttesüveg szájára.
- Tegyük félre, huzatmentes, kellemes hőmérsékletű helyre.
- Pár óra múlva hihetetlen módon be fog indulni a kovászunk. (nekem elég 2 óra is)
- Ebből a duplájára (sokszor nagyobbra is nőtt) nőtt kovászból 250 g-ot fogunk felhasználni.
- Mérjük ki a langyos vizet.
- Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, cukrokat és a csipet só.
- Keverjük el alaposan, csomómentesre.
- Adagoljuk hozzá a liszteket.
- Mérjük bele a kész mákos, érett kovászból 250 grammot.
- Üssük bele a kettő tojássárgáját.
- Adjuk hozzá a megolvasztott növényi vajalternatívát is.
- Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
- Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
- Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat.
- Gyúrjuk össze.
- Ha netán még ezután is nehezen kezelhető lenne, sebaj, picivel több olaj mehet hozzá, hiszen a hagyományos kuglóf is sok olajat vesz fel.
- Vegyük ketté a tésztát.
- Egyik feléhez adjuk ízlés szerint a kakaóport, ízlés szerint a csokicseppeket.
- Gyúrjuk össze.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
- Jöhet a kakaómentes tészta.
- Öntsünk bele vanília kivonatot.
- Gyúrjuk össze.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
- Hagyjuk kilapítva a tésztát.
- Ezen óvatosan lapítsuk el a kakaós tésztát.
- Majd az egészet hajtsuk egymásra.
- Lapítsuk ki újra és tekerjük fel.
- Egy kuglóf formát vékonyan olajozzunk ki.
- Ebbe tegyük bele a feltekert tésztát.
- Kissé egyengessük el.
- Takarjuk le a tetejét. (én műanyag szemeteszsákot húzok rá, amit nem dobok el, hiszen mindig szükség lehet rá, letakarni tésztát!)
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kuglóf tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
- Tegyük a sütőnk aljára a kuglóf formát, úgy süssük készre a tésztát, mert így nem ég meg a teteje, ami ugye valójában az alja!
- Kb. 45 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag kovászos csokoládés-vaníliás gluténmentes kuglófban |
Energia | 18025 kJ / 4302 kcal | 1802 kJ /430 kcal |
Zsír | 145,8 g | 14,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 44,6 g | 4,5 g |
Szénhidrát | 684,3 g | 68,4 g |
amelyből cukrok | 304,1 g | 30,4 g |
Rost | 58,6 g | 5,9 g |
Fehérje | 34,3 g | 3,4 g |
Só | 2,31 g | 0,23 g |
A gluténmentes kovászos csokoládés-vaníliás kuglóf tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokliszt csoki csepp cukor édes étolaj gluténmentes kovász gluténmentes kuglóf recept Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kakaópor mák méz Naturbit lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tojássárgája uzsonna és tízórai vaj vanília aroma vaníliás cukor vendégváró