Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos diólisztes, lenmagvas kenyér

lenmagvas kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos diólisztes, lenmagvas kenyérrel bővült.

Az utóbbi időkben már szinte mindent kovásszal készítek. Szerettem volna egy barnásabb színű kenyeret sütni. Ehhez nagyon jól jött a gluténmentes dióliszt, ami a sülés közben is sötétebb színt kölcsönöz a kenyérnek. Került bele lenmag is, ettől még szebb lett a kenyerem. Ráadásként, nem napraforgó étolajjal, hanem sertészsírral dagasztottam meg. Az íze egészen más lett. Próbáljatok ki ti is.

Hozzávalók (16 adag ):

Kovászhoz: 

  • 80 g érett gluténmentes kovász
  • 80 g It’s us Mimen cirokliszt
  • 80 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 80 g Schär Mix C lisztkeverék
  • 240 ml langyos víz
  • 1 teáskanál méz

 Tésztához: 

  • kész, előbbi érett előtészta a kovászból
  • 410 ml víz (estleg még 20 ml, ha érezzük, hogy nem elég lágy) 
  • 15 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 15 g só
  • 2 g konjak liszt
  • 2 teáskanál méz
  • 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 200 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 30 g Schär Mix C lisztkeverék
  • 20 g gluténmentes Malea Maroslele Aranya dióliszt
  • 50 g It’s us Mimen cirokliszt
  • 3- 4 evőkanál sertészsír
  • Fél evőkanál napraforgó étolaj a tetejére
  • 4 evőkanál lenmag + 1 bögre víz

A gluténmentes kovászos diólisztes, lenmagvas kenyér elkészítése:

  • A lenmagokat áztassuk be egy bögre vízbe
  • Kimérjük a langyos vizet
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, konjaklisztet és a sót, cukrot, mézet.
  • Keverjük el alaposan egy kis keverővel.
  • Jöhet bele a liszt.
  • Az egész masszát keverjük el alaposan.
  • Ekkor mindig gumikesztyűt veszek fel ehhez.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Kezdjük el dagasztani.
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá szobahőmérsékletű, majdnem folyékony sertészsírt.
  • Öblítsük le a megduzzadt lenmagokat, és mossuk is át folyó vízzel,
  • Adjuk hozzá ezt is a kenyérhez. 
  • Én már sokszor csak a tálban lapítom el, és forgatom össze és újra lapítom el a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
  • Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
  • Formáljuk meg, kenjük le a tetejét vékonyan napraforgó étolajjal.
  • Tegyük sütőpapírral bélelt kelesztő edénybe.
  • Érdemes becsomagolni a kenyeret.
  • Erre én egy nagyobb méretű, tiszta szemeteszsákot használok.
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 220 °C fokos sütőbe a fedett vaslábast, amiben majd sütjük a kenyeret.
  • Ez egy 30 percet igénybe vesz.
  • Tegyünk a sütőbe egy kis fém tálba kb. 200 ml vizet, hogy párás legyen a sütő.
  • A tészta tetejét kenjük le vékonyan étolajjal.
  • Óvatosan nyissuk vegyük ki a tűzforró edényt, és a kenyér tésztáját sütőpapírral együtt tegyük bele.
  • Kb. 50-55 perc alatt fog készre sülni.
  • 25 perc után kiveszem a vizet.
  • Leveszem a fém edény tetejét óvatosan.
  • Visszaveszem a hőmérsékletet 190 °C fokra.
  • Így sütöm még 25-30 percig.
  • Óvatosan vegyük ki a formából a kenyeret, sütőpapírral együtt, mert balesetveszélyes, forró!
  • Vegyük ki óvatosan alóla a sütőpapírt, helyezzük sütőrácsra kihűlni.
  • Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Az illat leírhatatlanul finom lesz, ahogy már közeleg a sütési idő vége.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2-3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 60 perc sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A mediterrán gluténmentes kovászos diólisztes, lenmagvas kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes lenmagvas kenyér recept

gluténmentes kovászos diólisztes, lenmagvas kenyér

Kategória: , , ,