Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos kalács

kalács recept gluténmentesenIri mama receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos kaláccsal bővült.

Újabb gluténmentes kalácsot sütöttem, most kovásszal. Narancs reszelt héjával ízesítettem, de tehetünk bele kandírozott citrusok héját, csokicseppet, kakaót is.

Hozzávalók (14 szelet kalácshoz):

Előtésztához:

Tésztához:

A gluténmentes kovászos kalács elkészítése:

  • Az előtészta hozzávalóit bekeverem, félreteszem kelni pár órára. 
  • Dagasztó tálba mérem a liszteket, cukrot, sót, útifűmaghéjat, vaníliás cukrot, narancs reszelt héját, alaposan elkeverem.
  • Beleteszem a tojást, puha vajat, tej felét és az előtésztát.
  • Géppel dagasztom, közben apránként adagolom a tejet.
  • Akkor jó ha elválik az edény falától, puha, rugalmas tésztát kapunk.
  • Kenyér sütő formába teszem a megformázott kalácsot.
  • Este 6-kor tettem bele, reggel 7- ig kelt.
  • 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 45-50 percig sütöm. Sütő függő.
  • Edényben  langyosra hűtöm, majd rácson hagyom kihűlni.
  • Szeletelve zacskóba csomagolva tárolom.
  • Fagyasztani is lehet.
  • Nagyon finom, puha kalács lett.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő: 80 perc + kelesztés 

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet kovászos
gluténmentes kalácsban
Energia 10768 kJ / 2570 kcal 768 kJ / 183 kcal
Zsír 47,7 g 3,4 g
  amelyből telített zsírsavak 12,2 g 0,9 g
Szénhidrát 483,4 g 34,5 g
  amelyből cukrok 126,8 g 9,1 g
Rost 31,6 g 2,3 g
Fehérje 35,9 g 2,6 g
7,35 g 0,53 g

A gluténmentes kovászos kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kalács recept

gluténmentes kovászos kalács

Kategória: , , ,