Gluténmentes kovászos kenyér, nyers céklalével
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos kenyér, nyers céklalével bővült.
Itt az ősz, lehet kapni a piacokon, boltokban céklát. Hihetetlenül egészséges, és a földes ízét is könnyen el lehet „nyomni”, ha valaki nem szereti. A céklát bátran fel lehet használni szinte mindenre. Most nyers céklát reszeltem le, kinyomkodtam a levét. A reszelék pedig később egy kakaós-csokoládés kenyérkébe került.
Hozzávalók (16 adag):
Kovászhoz:
- 80 g érett gluténmentes kovász
- 80 g It’s us Mimen cirokliszt
- 80 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 80 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 240 ml langyos víz
- 1 teáskanál méz
Tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a kovászból
- 160 ml frissen facsart céklalé
- 280 ml langyos víz
- 15 g Its us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 15 g só
- 1 teáskanál méz
- 1 mokkáskanál konjakliszt
- 100 g Its us Fehér kenyérliszt keverék
- 200 g Its us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 50 g Schar Farina liszt
- 50 g Its us Mimen cirokliszt
- 40 g darált, pirított dió
- 4-5 evőkanál napraforgó étolaj
A gluténmentes kovászos kenyér, nyers céklalével elkészítése:
- A céklát lereszeljük, és kinyomjuk a levét, ez nekem 160 ml lett.
- Mérjük ki a vizet a céklaléhez.
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, konjaklisztet és a sót, cukrot.
- Keverjük el alaposan.
- Jöhet bele a liszt és az őrölt dió is.
- Az egész masszát keverjük el alaposan. Ilyenkor mindig gumikesztyűt veszek fel ehhez.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Kezdjük el dagasztani.
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
- Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
- Formáljuk meg.
- Tegyük sütőpapírral bélelt edénybe, amiben majd sül a kenyerünk.
- Érdemes becsomagolni a kenyeret. Erre én egy nagyobb méretű, tiszta szemeteszsákot használok.
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 220 C-os sütőbe.
- Kb. 50-55 perc alatt készre sül.
- Első 15 percben teszek be a sütőbe egy fém tálba vizet, hogy párás legyen a sütő.
- 15 perc után kiveszem a vizet.
- Visszaveszem a hőmérsékletet 190 C-ra.
- Így sütöm még 25-30 percig.
- Ekkor sütőpapír segítségével kiveszem a fém edényből a kenyeret.
- Csak a sütőrácson sütőm tovább.
- Óvatosan vegyük ki a formából a kenyeret, mert balesetveszélyes, forró!
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a kenyértészta.
- Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla, helyezzük sütőrácsra kihűlni.
- Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 60 perc sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kovászos kenyér, nyers céklalével tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cékla cirokliszt dió étolaj gluténmentes kovász It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz méz psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Farina só











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

