Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos kenyér, nyers céklalével

kovászos kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos kenyér, nyers céklalével bővült.

Itt az ősz, lehet kapni a piacokon, boltokban céklát. Hihetetlenül egészséges, és a földes ízét is könnyen el lehet „nyomni”, ha valaki nem szereti. A céklát bátran fel lehet használni szinte mindenre. Most nyers céklát reszeltem le, kinyomkodtam a levét. A reszelék pedig később egy kakaós-csokoládés kenyérkébe került.

Hozzávalók (16 adag):

Kovászhoz:

  • 80 g érett gluténmentes kovász
  • 80 g It’s us Mimen cirokliszt
  • 80 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 80 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 240 ml langyos víz
  • 1 teáskanál méz

Tésztához:

  • kész, előbbi érett előtészta a kovászból
  • 160 ml frissen facsart céklalé
  • 280 ml langyos víz
  • 15 g Its us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 15 g só
  • 1 teáskanál méz
  • 1 mokkáskanál konjakliszt
  • 100 g Its us Fehér kenyérliszt keverék
  • 200 g Its us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 50 g Schar Farina liszt
  • 50 g Its us Mimen cirokliszt
  • 40 g darált, pirított dió
  • 4-5 evőkanál napraforgó étolaj

A gluténmentes kovászos kenyér, nyers céklalével elkészítése:

  • A céklát lereszeljük, és kinyomjuk a levét, ez nekem 160 ml lett.
  • Mérjük ki a vizet a céklaléhez.
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, konjaklisztet és a sót, cukrot.
  • Keverjük el alaposan.
  • Jöhet bele a liszt és az őrölt dió is.
  • Az egész masszát keverjük el alaposan. Ilyenkor mindig gumikesztyűt veszek fel ehhez.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Kezdjük el dagasztani.
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
  • Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
  • Formáljuk meg.
  • Tegyük sütőpapírral bélelt edénybe, amiben majd sül a kenyerünk.
  • Érdemes becsomagolni a kenyeret. Erre én egy nagyobb méretű, tiszta szemeteszsákot használok.
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 220 C-os sütőbe.
  • Kb. 50-55 perc alatt készre sül.
  • Első 15 percben teszek be a sütőbe egy fém tálba vizet, hogy párás legyen a sütő.
  • 15 perc után kiveszem a vizet.
  • Visszaveszem a hőmérsékletet 190 C-ra.
  • Így sütöm még 25-30 percig.
  • Ekkor sütőpapír segítségével kiveszem a fém edényből a kenyeret.
  • Csak a sütőrácson sütőm tovább.
  • Óvatosan vegyük ki a formából a kenyeret, mert balesetveszélyes, forró!
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a kenyértészta.
  • Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla, helyezzük sütőrácsra kihűlni.
  • Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 60 perc sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kovászos kenyér, nyers céklalével tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kovászos kenyér recept

gluténmentes kovászos kenyér recept

Kategória: , , ,