Gluténmentes kovászos kenyér
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos kenyér bővült.
Újabb finom kenyér sült gluténmentes kovásszal. Ha nincs kovászotok élesztővel is elkészíthető.
Hozzávalók (14 szelet):
Előtésztához:
- 70 g gluténmentes kovász (ha nincs 5 g porélesztő)
- 30 g barna rizsliszt
- 40 g Schär Mix B lisztkeverék
- 4 g cukor
- 100 g langyos víz
Tésztához:
- 400 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 7 g só
- 5 g útifűmaghéj
- 400 g langyos víz
- 30 g étolaj
- + előtészta
A gluténmentes kovászos kenyér elkészítése:
- Kimért kovászhoz mérem a liszteket, cukrot, langyos vizet, alaposan elkeverem.
- Félre teszem pár órára.
- Dagasztó tálba mérem a lisztet, sót, útifűmaghéjat, összekeverem.
- Beleteszem az előtésztát, víz felét, géppel összeállítom a tésztát.
- Majd a többi vízzel és olajjal bedagasztom.
- Megformázom a kenyeret, formát sütőpapírral kibélelem, belehelyezem.
- Így kelesztem reggelig. Este állítom össze, sütőbe teszem, nem kapcsolom be, így egyenletes marad a hőmérséklet.
- Gyönyörűen megkelt reggelre, 180 °C fokon , légkeveréssel 45 percig sütöm.
- Rácsra emelem, további 10 percig így sütöm.
- Kihűlve szeletekre vágom, húzózáras tasakban teszem.
- Fagyasztani is lehet.
Jó étvágyat kívánok 🙂
Elkészítési idő: 90 perc + kelesztés
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet kovászos gluténmentes kenyérben |
Energia | 8954 kJ / 2137 kcal | 639 kJ / 152 kcal |
Zsír | 35,5 g | 2,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 5,5 g | 0,4 g |
Szénhidrát | 412,4 g | 29,5 g |
amelyből cukrok | 27,4 g | 2,0 g |
Rost | 34,8 g | 2,5 g |
Fehérje | 28,4 g | 2,0 g |
Só | 11,40 g | 0,81 g |
A gluténmentes kovászos kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kenyér gluténmentes kovász ivóvíz lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B só tej - tojás - gluténmentes tejmentes tojásmentes uzsonna és tízórai