Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos kenyér, zabpehellyel a tetején

kovászos kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos kenyérrel bővült.

Amióta rákaptam a gluténmentes kovászra, már rengeteg fajta kenyeret készítettem. Most egy könnyebb, lágyabb tésztát készítettem, tetején zabpehellyel. Sok pékségben láttam már zabpelyhes tetejű kenyeret. Megjött hozzá a kedvem, így elkészítettem. Sütési idő vége előtt lekenem margarinnal és megszórom zabpehellyel.

Hozzávalók (16 adag ): 

Kovászhoz: 

  • 80 g érett kovász
  • 80 g It’s us Mimen cirokliszt
  • 80 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 80 g Schär Mix C lisztkeverék
  • 240 ml langyos víz
  • 1 teáskanál méz

Tetejére: 

 Tésztához: 

  • kész, előbbi érett előtészta a kovászból
  • 400 ml víz (estleg még 20 ml, ha érezzük, hogy nem elég lágy) 
  • 15 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 15 g só
  • 1 g konjak liszt
  • 2 teáskanál méz
  • 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 200 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 50 g Schär Mix C lisztkeverék
  • 50 g It’s us Mimen cirokliszt
  • 4-5 evőkanál napraforgó étolaj

A gluténmentes kovászos kenyér elkészítése:

  • Kimérjük a langyos vizet
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, konjaklisztet és a sót, cukrot, mézet.
  • Keverjük el alaposan egy kis keverővel.
  • Jöhet bele a liszt.
  • Az egész masszát keverjük el alaposan.
  • Ekkor mindig gumikesztyűt veszek fel ehhez.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Kezdjük el dagasztani.
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • (Én már sokszor csak a tálban lapítom el, és forgarom össze és újra lapítom el a tésztát) 
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
  • Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
  • Formáljuk meg.
  • Tegyük sütőpapírral bélelt kelesztő edénybe.
  • Érdemes becsomagolni a kenyeret.
  • Erre én egy nagyobb méretű, tiszta szemeteszsákot használok.
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 220 °C fokos sütőbe a fedett vaslábast, amiben majd sütjük a kenyeret.
  • Ez egy 30 percet igénybe vesz.
  • Tegyünk a sütőbe egy kis fém tálba kb. 200 ml vizet, hogy párás legyen a sütő.
  • A tészta tetejét kenjük le vékonyan étolajjal.
  • Óvatosan nyissuk vegyük ki a tűzforró edényt, és a kenyér tésztáját sütőpapírral együtt tegyük bele.
  • Kb. 50-55 perc alatt fog készre sülni.
  • 25 perc után kiveszem a vizet.
  • Leveszem a fém edény tetejét óvatosan.
  • Visszaveszem a hőmérsékletet 190 °C fokra.
  • Így sütöm még 25-30 percig.
  • Sütési idő utolsó 1-2 percre kenjük le az olvasztott növényi margarinnal és szórjuk meg a zabpehellyel.
  • Óvatosan vegyük ki a formából a kenyeret,sütőpapírral együtt, mert balesetveszélyes, forró!
  • Vegyük ki óvatosan alóla a sütőpapírt, helyezzük sütőrácsra kihűlni.
  • Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 60 perc sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A mediterrán gluténmentes kovászos kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kovászos kenyér recept

Kategória: , , ,