Gluténmentes kovászos kenyér, zabpehellyel a tetején
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos kenyérrel bővült.
Amióta rákaptam a gluténmentes kovászra, már rengeteg fajta kenyeret készítettem. Most egy könnyebb, lágyabb tésztát készítettem, tetején zabpehellyel. Sok pékségben láttam már zabpelyhes tetejű kenyeret. Megjött hozzá a kedvem, így elkészítettem. Sütési idő vége előtt lekenem margarinnal és megszórom zabpehellyel.
Hozzávalók (16 adag ):
Kovászhoz:
- 80 g érett kovász
- 80 g It’s us Mimen cirokliszt
- 80 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 80 g Schär Mix C lisztkeverék
- 240 ml langyos víz
- 1 teáskanál méz
Tetejére:
- 1 evőkanál olvasztott növényi margarin
- 1 marék Avena GoFit gluténmentes zabpehely (egész)
Tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a kovászból
- 400 ml víz (estleg még 20 ml, ha érezzük, hogy nem elég lágy)
- 15 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 15 g só
- 1 g konjak liszt
- 2 teáskanál méz
- 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 200 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 50 g Schär Mix C lisztkeverék
- 50 g It’s us Mimen cirokliszt
- 4-5 evőkanál napraforgó étolaj
A gluténmentes kovászos kenyér elkészítése:
- Kimérjük a langyos vizet
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, konjaklisztet és a sót, cukrot, mézet.
- Keverjük el alaposan egy kis keverővel.
- Jöhet bele a liszt.
- Az egész masszát keverjük el alaposan.
- Ekkor mindig gumikesztyűt veszek fel ehhez.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Kezdjük el dagasztani.
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- (Én már sokszor csak a tálban lapítom el, és forgarom össze és újra lapítom el a tésztát)
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
- Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
- Formáljuk meg.
- Tegyük sütőpapírral bélelt kelesztő edénybe.
- Érdemes becsomagolni a kenyeret.
- Erre én egy nagyobb méretű, tiszta szemeteszsákot használok.
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 220 °C fokos sütőbe a fedett vaslábast, amiben majd sütjük a kenyeret.
- Ez egy 30 percet igénybe vesz.
- Tegyünk a sütőbe egy kis fém tálba kb. 200 ml vizet, hogy párás legyen a sütő.
- A tészta tetejét kenjük le vékonyan étolajjal.
- Óvatosan nyissuk vegyük ki a tűzforró edényt, és a kenyér tésztáját sütőpapírral együtt tegyük bele.
- Kb. 50-55 perc alatt fog készre sülni.
- 25 perc után kiveszem a vizet.
- Leveszem a fém edény tetejét óvatosan.
- Visszaveszem a hőmérsékletet 190 °C fokra.
- Így sütöm még 25-30 percig.
- Sütési idő utolsó 1-2 percre kenjük le az olvasztott növényi margarinnal és szórjuk meg a zabpehellyel.
- Óvatosan vegyük ki a formából a kenyeret,sütőpapírral együtt, mert balesetveszélyes, forró!
- Vegyük ki óvatosan alóla a sütőpapírt, helyezzük sütőrácsra kihűlni.
- Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 60 perc sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A mediterrán gluténmentes kovászos kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokliszt étolaj gluténmentes kenyér gluténmentes kovász It's us Miklo's universal mix lisztkeverék It's us mimen cirkos lisztkeverék ivóvíz kovászos gluténmentes kenyér méz psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix C - gluténmentes lisztkeverék só uzsonna és tízórai