Gluténmentes kovászos, köleslisztes kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos köleslisztes kenyérrel bővült.
A kölesliszt kedvező tápanyag-összetételű liszt, teljes értékű fehérjét tartalmaz. Enyhén sárgás színű, semleges ízű. Nekem mégis kissé édes ízt hagy a számban. Ezért gondoltam azt, hogy készítsek belőle egy kovászos kenyeret. A kissé édeskés íz mellé remekül passzol a tetejére szórt pisztácia. Az enyhe sárga szín pedig gyönyörűvé, kívánatossá teszi a kenyerünket.
Hozzávalók (10 adag):
Kovászhoz:
- 80 g érett kovász
- 80 g Mimen cirokliszt
- 80 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 80 g kölesliszt
- 360 ml langyos növényi tejital (most rizsital)
- 1 teáskanál méz
Tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a kovászból
- 360 ml langyos rizsital
- 15 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 16 g só
- csipet cukor
- 2 g konkaliszt
- 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 50 g Mimen cirokliszt
- 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 100 g kölesliszt
- 4 evőkanál napraforgó étolaj
Tetejére:
- 20 g darált pisztácia
A gluténmentes kovászos köleslisztes kenyér elkészítés:
- Mérjük ki a tejitalt.
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
- Keverjük el alaposan.
- Keverjük össze.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Szórjuk bele a konjaklisztet is.
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
- Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
- Formáljuk téglalap alakúra.
- Tegyük dobozba a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én műanyag dobozba teszem, abban hagyom megkelni)
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 180 °C-os sütőbe.
- Szórjuk meg a kenyér tetejét darált pisztáciával.
- Én lábasban sütőm a kenyeret, egy sütőpapírral bélelve.
- Előzőleg a sütőben hagyom a formát, hogy az is felforrósodjon.
- Ekkor kiveszem óvatosan a fém lábast, kibélelem a formát sütőpapírral, és bele teszem a kenyeret.
- Termesztésen óvatosan, hogy ne égessem meg magamat!
- Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a kenyértészta.
- Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla.
- Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kovászos, köleslisztes kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokliszt cukor étolaj gluténmentes kenyér gluténmentes kovász It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék It's us mimen cirkos lisztkeverék kölesliszt kovászos gluténmentes kenyér méz pisztácia psyllium rost (útifűmaghéj) rizsital só