Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos, köleslisztes kenyér

kovászos, köleslisztes kenyér recept gluténmentesen

KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos köleslisztes kenyérrel bővült.

A kölesliszt kedvező tápanyag-összetételű liszt, teljes értékű fehérjét tartalmaz. Enyhén sárgás színű, semleges ízű. Nekem mégis kissé édes ízt hagy a számban. Ezért gondoltam azt, hogy készítsek belőle egy kovászos kenyeret. A kissé édeskés íz mellé remekül passzol a tetejére szórt pisztácia. Az enyhe sárga szín pedig gyönyörűvé, kívánatossá teszi a kenyerünket.

Hozzávalók (10 adag):

Kovászhoz:

  • 80 g érett kovász
  • 80 g Mimen cirokliszt
  • 80 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 80 g kölesliszt
  • 360 ml langyos növényi tejital (most rizsital)
  • 1 teáskanál méz

Tésztához:

  • kész, előbbi érett előtészta a kovászból
  • 360 ml langyos rizsital
  • 15 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 16 g só
  • csipet cukor
  • 2 g konkaliszt
  • 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 50 g Mimen cirokliszt
  • 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 100 g kölesliszt
  • 4 evőkanál napraforgó étolaj

Tetejére:

  • 20 g darált pisztácia

A gluténmentes kovászos köleslisztes kenyér elkészítés:

  • Mérjük ki a tejitalt.
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
  • Keverjük el alaposan.
  • Keverjük össze.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Szórjuk bele a konjaklisztet is.
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
  • Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
  • Formáljuk téglalap alakúra.
  • Tegyük dobozba a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én műanyag dobozba teszem, abban hagyom megkelni)
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 180 °C-os sütőbe.
  • Szórjuk meg a kenyér tetejét darált pisztáciával.
  • Én lábasban sütőm a kenyeret, egy sütőpapírral bélelve.
  • Előzőleg a sütőben hagyom a formát, hogy az is felforrósodjon.
  • Ekkor kiveszem óvatosan a fém lábast, kibélelem a formát sütőpapírral, és bele teszem a kenyeret.
  • Termesztésen óvatosan, hogy ne égessem meg magamat!
  • Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a kenyértészta.
  • Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla.
  • Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kovászos, köleslisztes kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kovászos, köleslisztes kenyér

gluténmentes kovászos, köleslisztes kenyér

Kategória: , , ,