Gluténmentes kovászos napraforgós kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos napraforgós kenyérrel bővült.
Gluténmentes kovásszal már szinte minden ízben készítettem kenyeret. Nem sok alapanyag maradt ki, amit nem használtam még fel. A pirított napraforgómag liszté darálva, a napraforgó magok a kenyérben elképesztően ízletessé tette a kenyeret. A korona ékköve pedig a kívülről ropogóssá sült magok lettek.
Hozzávalók (10 adag):
Kovászhoz:
- 60 g érett gluténmentes kovász
- 60 g Mimen cirokliszt
- 60 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 60 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 180 ml langyos víz
- 1 teáskanál méz
Tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a kovászból
- 330 ml langyos víz
- 15 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 15 g só
- csipet cukor
- 50 g Mimen cirokliszt
- 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 50 g Glutenix Barna kenyér lisztkeverék
- 50 g pirított, ledarált napraforgómag
- 4 evőkanál napraforgó étolaj
Forgatáshoz:
- 50 g napraforgó mag
A gluténmentes kovászos napraforgós kenyér elkészítése:
- Mérjük ki a vizet.
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
- Keverjük el alaposan.
- Mérjük ki a liszteket, és adjuk hozzá a pirított, ledarált napraforgómagot is.
- Keverjük össze.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
- Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
- Formáljuk téglalap alakúra.
- Ugyan erre a felületre szórjuk ki az előzőleg folyó vízzel átmosott napraforgómagot.
- A napraforgó magokban alaposan forgassuk meg a kenyértésztát.
- Tegyük dobozba a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én műanyag dobozba teszem, abban hagyom megkelni)
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
- Én szendvicskenyérsütő formában sütőm a kenyeret, egy sütőpapírral bélelve.
- Előzőleg a sütőben hagyom a formát, hogy az is felforrósodjon.
- Ekkor kiveszem óvatosan a fém formát, kibélelem a formát sütőpapírral, és bele teszem a kenyeret.
- Termesztésen óvatosan, hogy ne égessem meg magamat!
- Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a kenyértészta.
- Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla.
- Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kovászos napraforgós kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokliszt cukor étolaj gluténmentes kovász Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz méz napraforgómag psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só uzsonna és tízórai