Kovászos uborka – klasszikusok gluténmentesen
Sokan bele sem gondolnak, hogy a kovászos uborka bizony tartalmaz glutént, ha azt normál kenyérrel készítik el. Alaposan belefuthatunk egy diétahibába, ha nem járunk utána fogyasztás előtt, hogy milyen kovásszal is készült a kovászos uborka.
A kovászos uborka is elkészíthető gluténmentes változatban!
A svábok eleve gluténmentesen készítik a kovászos uborkát, ugyanis ők kenyér helyett burgonyát használnak az elkészítéséhez. Így tettünk mi is.
Összetevők:
- 1kg uborka (25-30mm átmérőjű, 10-12 cm hosszú, lehetőleg friss szedésű, fajtáját tekintve legjobb a rajnai fürtös, ne kígyóuborka legyen)
- 4 dkg burgonya
- 2 szál friss kapor (ha az nincs, lehet szárított is)
- 2,5 dkg só
Elkészítése:
- az uborkákat alaposan megmossuk (2-3-szor is érdemes átmosni)
- az uborkák mindkét végéből 1-2 mm-t levágunk, majd hosszában óvatosan átvágjuk az uborkákat, de figyelve arra, hogy a végeknél egyben maradjanak.
- a burgonyát megmossuk, megpucoljuk és felkarikázzuk
- az üveg aljába teszünk 3-4 szelet burgonyát és a kaprot terítünk rá, majd az uborkákat rakjuk körbe az üvegbe. Tegyünk közéjük is kaprot, majd a tetejére tegyük a maradék burgonyakarikákat és a kaprot.
- az üvegbe annyi vizet teszünk, hogy legalább 1 cm-el ellepje az uborkákat
- a vizet óvatosan öntsük le róla egy fazékba, amelyben a kimért sót belekeverve felforraljuk
- a felforral sós vizet még melegen (nem forrón, nehogy elpattanjon az üveg) visszaöntjük az bekészített uborkára.
- az üveget fedjük le egy tányérral és 2-3 napig tegyük ki napra majd 1 napig a kamrában tartva hűtsük le
- ezután fogyasztható, ráadásul minden összetevője ehető
- a kész gluténmentes kovászos uborkát hűtőszekrényben kell tárolni
TIPP:
- Egy 3,5 literes befőttes üveghez az összetevők:
- 2kg uborka
- 6 dkg burgonya
- 6 dkg só
- 1 kis csokor kapor
- Van aki a kovászt burgonya helyett gluténmentes kenyérrel készíti el
Elkészítési idő: 2 óra + érési idő
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom az egész adagra (14 db) és egy darabra vonatkozólag
Energia | 158 kcal /661 kJ |
Fehérje | 11,4 g |
Zsír | 1,2 g |
Szénhidrát | 25,4 g |
Élelmi rost | 10,5 g |
A gluténmentes kovászos uborka recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel, Dékei Zóra, weboldalunk dietetikusa végezte el.
- Recept címke: burgonya kapor kovászos uborka uborka