Gluténmentes kuglóf recept – egy újabb klasszikus
Hozzávalók egy kisebb kuglófhoz:
- 3 db közepes (M-es) méretű tojás
- 150 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 15 dkg puha * vaj
- 12 dkg porcukor
- 6g (fél tasak) sütőpor
- 10g (1 tasak) vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- 10g (fél evőkanál) cukrozatlan gluténmentes kakaópor
- fél evőkanál víz
- csipetnyi só
- kevés * vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
- A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük.
- A sárgáját kikeverjük a puha vajjal és a cukrokkal majd hozzáadjuk az alaposan megmosott citrom reszelt héját is.
- A Schär Mix B gluténmentes lisztkeveréket elkeverjük a sütőporral és fokozatosan a vajas-cukros keverékhez adjuk.
- Ha alaposan elkevertük, összeforgatjuk a tojásfehérje habjával, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
- Ha kész, kettéosztjuk a masszát, az egyik feléhez hozzáadunk fél evőkanál vizet és fél evőkanál cukrozatlan gluténmentes kakaóport és elkeverjük.
- A kuglóf formát vékonyan kivajazzuk, majd előbb a sárga, végül a világosbarna tésztát beleöntjük a formába.
- 190 °C fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.
- Ha nagyon pirulna a teteje, érdemes letakarni egy alufóliával.
- Tűpróbával teszteljük, majd ha kész sütőrácsra helyezzük és hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 60-70 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom egy adagra vonatkozólag
Energia | 196,8 kcal /822,6 kJ |
Fehérje | 2 g |
Zsír | 11,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 5,7 g |
Szénhidrát | 20,9 g |
amelyből cukrok | 11,3 g |
Élelmi rost | 1 g |
A gluténmentes kuglóf recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel, Dékei Zóra, weboldalunk dietetikusa végezte el.
* A receptet laktózmentes vajjal is el lehet készíteni cöliákia és laktózintolerancia együttes fennállása esetén.
- Recept címke: citrom cukor gluténmentes kuglóf recept gluténmentes liszt kakaópor Schär Mix B sütőpor tojás vaj vaníliás cukor