Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kukorica krémleves – tejmentes és természetesen gluténmentes

A kukorica az egyik legszélesebb körben felhasználható gluténmentes alapanyag. Gyorsan készíthetünk krémlevest csemegekukorica konzervből néhány hozzávalóból – tejmentes, gluténmentes leves recept.

gluténmentes leves kukoricakrémHozzávalók 2 – 4 adaghoz

  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg csemege kukorica (konzerv)
  • 1 kávéskanál só
  • 2 dl rizs főzőkrém („rizstejszín”)
  • 3 dl zöldség alaplé

Elkészítés:

  • A hagymát megpucoljuk, megmossuk, majd az olajon megpuhítjuk, hozzáadjuk a kukoricát és 5-6 percig így pároljuk, majd hozzáadjuk a sót, zöldség alaplét és rizs főzőkrémet, majd kb. 20 percig főzzük.
  • Botmixerrel pépesítjük, egyet forralunk még rajta, majd tálaljuk.

TIPP: tálalhatjuk reszelt sajttal, pirított gluténmentes zsemlekockával, sült bacon szalonna csíkokkal vagy vékony sült kolbász karikákkal

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Tápanyagtartalom 2 adagban tálalva
1 adagban (kb. 400 ml)
4 adagban tálalva
1 adagban (kb. 200 ml)
Energia 1132,2 kJ / 271,5 kcal 566,3 kJ / 135,8 kcal
Fehérje 5,8 g 2,9 g
Zsír 9,8 g 4,9 g
  amelyből telített zsírsavak 1,0 g 0,5 g
Szénhidrát 38,2 g 19,1 g
  amelyből cukrok 9,8 g 4,9 g
Rost 4,9 g 2,4 g

A gluténmentes kukorica krémleves recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Mivel nem tartalmaz tejszármazékot tejfehérje allergia és laktózintolerancia esetén egyaránt beépíthető a diétás étrendbe.

Kategória: , ,