Gluténmentes kürtőskalács – klasszikusok rovatunk újabb gyöngyszeme
Nem sokan készítenek gluténmentes kürtőskalácsot. Ennek oka, hogy nehéz rávenni a tésztát arra, hogy rajta maradjon a formán. Nekünk többszöri nekifutás után sikerült. Külön büszkék vagyunk rá, hogy Mona nem kész gluténmentes lisztkeveréket használt, hanem alternatív gluténmentes liszteket és sikérhelyettesítőt alkalmazott és nem használt finomított cukrot.
Hozzávalók 3 db vékonyabb, vagy 4 db mini, vékony kürtőskalácshoz:
- 15 dkg rizsliszt
- 10 dkg barna rizsliszt
- 8 dkg burgonyakeményítő
- 3 dkg tápióka keményítő
- 2 dkg kölesliszt
- 1 dkg útifű maghéj őrlemény (sikérhelyettesítő)
- 5 dkg margarin
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- 2 dkg édesítőszer (* 1:5)
- 1 csomag gluténmentes porélesztő
- 2 dl kéz-meleg víz vagy rizsital
Megforgatáshoz:
- étolaj a kenéshez
- édesítő, vagy fahéjas édesítő, vagy dió, vaníliás édesítő
* 1 adag édesítőszer 5 adag cukor édesítő erejének felel meg.
Elkészítés:
- A porélesztőt kézmeleg vízben feloldjuk, a margarint megolvasztjuk.
- A száraz alapanyagokat (kivétel élesztős víz) egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, és a tojást, összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az élesztős vizet, alaposan kidolgozzuk, és 40 percig meleg helyen pihentetjük.
- Kelesztés után három részre osztjuk a tésztát, majd enyhén rizslisztes lapon kinyújtjuk és felvagdossuk csíkokra.

- Az üres colás dobozokat alufóliába csavarjuk, majd vékonyan beolajozzuk.

- A tésztacsíkokat rátekerjük a dobozokra. A csíkokat tehetjük egymásra is, hogy teljesen betakarjuk, majd beleforgatjuk édesítőszerbe (vagy ízesített édesítőbe, pl. fahéjas, vaníliás stb.)
- Sütőpapíros tepsire állítjuk, majd 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
TIPP: Hogy ne csússzon le a tészta, az első 3-5 percben süssük fektetve, majd állítsuk fel, és így süssük tovább!!!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 125 perc
A dietetikus javaslata: kürtöskalács receptünk magas szénhidrát tartalma miatt fogyasszuk mértékkel!
| Tápanyagtartalom | az egész tésztában | 4 darab esetén 1 db. kürtőskalács (kb. 125 g) |
3 darab esetén 1 db kürtőskalács (kb. 167 g) |
| Energia | 1636,2 kcal / 6823 kJ | 409 kcal / 1705,8 kJ | 545,6 kcal / 2275,1 kJ |
| Fehérje | 24,5 g | 6,1 g | 8,2 g |
| Zsír | 30,8 g | 7,7 g | 10,3 g |
| amelyből telített zsírsavak | 7,2 g | 1,8 g | 2,4 g |
| Szénhidrát | 304,7 g | 76,2 g | 101,5 g |
| amelyből cukrok | 9,8 g | 2,5 g | 3,3 g |
| Élelmi rost | 13,1 | 3,3 g | 4,4 g |
A gluténmentes kürtőskalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- gluténmentes kürtöskalács
- gluténmentes kürtöskalács
- gluténmentes kürtöskalács
- Recept címke: barna rizsliszt burgonyakeményítő édesítőszer glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények kölesliszt kürtős kalács receptek margarin psyllium rost (útifűmaghéj) rizsliszt street food tápiókakeményítő tojás















Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

