Gluténmentes kürtőskalács apró hibával
Nagyon jól sikerült a gluténmentes kürtőskalácsunk, Dóri szerint, csak egy apró hibája van, a cukor nem karamellizálódott rá, illetve csak a szélein.
Ezt sütőben sajnos annyira nem is lehet kivitelezni, csak ha kemencében sütjük. Illetve úgy, ha nem állítva tesszük őket a tepsibe, hanem fektetve és folyamatosan forgatjuk – de így meg elveszti az alakját. Úgyhogy ha van kemence, abban javasolt sütni 🙂 a 100%-os eredmény érdekében!
Hozzávalók 4 db kürtőskalácshoz
- 275 g Nutri Free Mix per Pane gluténmentes lisztkeverék
- 30 g cukor
- 4 g gluténmentes porélesztő
- 1 teáskanál útifű maghéj
- 1 csipet só
- 150 ml meleg 1,5%-os laktózmentes tej
- 1 közepes méretű (M-es) tojás
- 45 g olvasztott laktózmentes vaj
kenéshez:
- 15 g olvasztott laktózmentes vaj
- 50 g finom szemcséjű kristálycukor
Elkészítés:
- A lisztet elkeverjük a cukorral, porélesztővel, útifűmaghéjjal, csipet sóval, majd ráöntjük a meleg tejet, beleütjük a tojást és robotgép dagasztóspiráljával elkezdjük összedolgozni.
- Hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd szépen kidolgozzuk a tésztát, és egy tiszta konyharuhával letakarva 45 percig kelesztjük.
- Addig előkészítjük a “formákat”. 4 db 0,33 dl-es alumínium üdítő dobozt bevonunk alufóliával, majd vékonyan bekenjük őket olajjal, hogy sütés után könnyebben lejöjjenek róla a kalácsok.
- Ha megkelt a tészta, lisztezett (pl. rizsliszt) nyújtólapon átgyúrjuk, majd kb. 5-7 mm vastagságúra nyújtjuk. A tésztát 2 cm széles csíkokra vágjuk, majd feltekerjük az alufóliával bevont, olajjal vékonyan megkent üdítős dobozokra.
- A tésztacsíkoknak nem kell fedniük egymást, ugyanis mikor készen vagyunk egy kaláccsal, akkor elfektetjük és meggörgetjük, “átgurigázzuk” őket, így szépen összetapadnak a rétegek.
- A kalácsokat megkenjük olvasztott vajjal, meghempergetjük őket egy kis finom szemcséjű kristálycukorban, majd sütőpapírral bélelt tepsire állítjuk őket és 180 °C fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
- Ízlés szerint még melegen fahéjas, kakaós, diós cukorba forgatjuk őket.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 90 perc
A gluténmentes kürtőskalács receptet Kiss Dóri a Gluténmentes élet bloggere készítette a gluténérzékeny.hu számára.
| Tápanyagtartalom | az egész tésztában | 4 darab esetén 1 db kürtőskalácsban |
| Energia | 1947,6 kcal / 8121,5 kJ | 486,9 kcal / 2030,4 kJ |
| Fehérje | 16,5 g | 4,1 g |
| Zsír | 56,0 g | 14,8 g |
| amelyből telített zsírsavak | 35,6 g | 8,9 g |
| Szénhidrát | 324,7g | 81,2 g |
| amelyből cukrok | 97,1 g | 24,3 g |
| Élelmi rost | 8,2 g | 2,1 g |
A dietetikus tippje: Fogyasszuk mértékkel, mert egy igazi “szénhidrát- és zsírbomba”!
A gluténmentes kürtőskalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő kürtős kalács receptek lisztkeverék Nutri free Mix per Pane lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) só street food tej tojás vaj











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

