Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Színes, őszi gluténmentes lasagne – olasz klasszikus

gluténmentes lasagne receptKolosFreeFood receptválogatásunk az  olasz klasszikus tésztaétellel bővült: gluténmentes lasagne recept:

Újra eljött az ősz. Többet kell előre sütnöm főznöm a hétre, hiszen ismételten elindult az oktatás az iskolában. Így került a sütőmbe most a darálthúsos, céklás, bébispenótos, kukoricás lasagném. Ezzel az ebéddel igencsak jól lehet lakni egy-egy nehéz nap után. A tarkasága pedig talán inspirálásként hat a gyerekekre is, hogy kóstolják meg a céklát.

Hozzávalók (4 fő részére):

  • 250 g Free From gluténmentes lasagne lapok (Tesco) 
  • 250 g darált sertéshús
  • 300 g reszelt, főtt cékla
  • 100 g ketchup
  • 2 dl víz
  • csipet só
  • 5 g só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • néhány friss bazsalikomlevél
  • 125 g bébispenót
  • 100 g kukorica

Besamel mártás:

  • 1 evőkanál ligamargarin
  • 3 evőkanál rizsliszt
  • 2 dl növényi „tej” (most rizsital)
  • 1 db S-es  méretű tojás
  • csipetnyi reszelt szerecsendió
  • csipet só

Tetejére:

  • 100 g Vegajó növényi jellegű mozzarella „sajt” reszelve

gluténmentes céklás lasagneA gluténmentes lasagne elkészítés:

  • A daralát húst lepirítjuk, adunk hozzá ízlés szerint frissen őrölt borsot.
  • Ehhez adjuk a reszelt céklát, sót, cukrot ketchupöt és a csipetnyi cukrot.
  • Alaposan összeforraljuk, ha már kezd sűrűsödni, dobjunk bele friss bazsalikom leveleket.
  • Zárjuk le a gázt alatta.
  • Egy jénai/üvegtál aljára tegyünk gluténmentes lasagne lapokat, a céklás-húsos keverék felét helyezzük rá.
  • Erre jöhet a bébispenót levelek fele.
  • Szórjuk szintén a fele kukoricát rá.
  • Jöhet az újabb rétegezés ugyan így. Ügyeljünk arra, hogy a tetején már csak tésztalapok maradjanak.
  • Tetejére elkészítjük a besamelmártást. A ligamargarint elolvasztjuk, adjuk hozzá a rizslisztet. Fokozatosan öntsük rá a rizstejet, főzzük egyenletes, csomómentesre. Hamar be fog sűrűsödni.
  • Ha lezárjuk a gázt a mártás alatt, üssünk hozzá egy darab tojást, keverjük össze alaposan a tojással, sóval és a szerecsendióval.
  • Ezt a mártást öntsük rá a tésztalapokra a mártást.
  • Reszeljük a tetejére a növényi sajtot, és előmelegített 180 °C-os sütőben süssük kb. 30-40 percig.
  • Kihűlve, vagy langyosan is nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítés idő: 1,5 óra

A gluténmentes lasagne receptünk nem tartalmaz tejet így tejallergiások és laktózérzékenyek is beépíthetik gluténmentes diétás étrendjükbe.

A recept tápérték számítása folyamatban

 

gluténmentes lasagne recept

céklás, bébispenótos gluténmentes lasagne

 

 

 

 

Kategória: , ,