Gluténmentes lekváros bukta Air freyben sütve
Iri mama egy gluténmentes lekváros bukta lepett meg minket.
Mint említettem, sorban hozom a recepteket amik eddig igen jól sikerültek. Most ez a finom lekváros bukta a következő.
Hozzávalók (4 db):
- 220 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 15 g cukor
- 4 g só
- 5 g porélesztő
- 120 g langyos tej vagy növényi alternatíva
- 40 g natúr joghurt vagy növényi alternatíva
- 1 db M-es méretű tojás
- 20 g étolaj
- 5 g psyllium rost útifűmaghéj
Töltelék:
- 100 g barack lekvár
Tetejére:
- 20 g étolaj + 20 g tej keveréke
A gluténmentes lekváros bukta elkészítése:
- Keverő tálba mérem az összes száraz hozzávalókat, elkeverem.
- Hozzáadom a tojást, joghurtot, olajat, majd a langyos tej egy részét, dagasztó géppel összeállítom a tésztát.
- Addig adagolom apránként a langyos tejet, míg elválik az edény falától.
- Kicsit lágyabb tésztát kell kapjunk, majd a 10 perces pihi után tökéletes, rugalmas lesz.
- Ekkor lisztezett gyúrólapon, 4 részre osztom, egyesével 15 x 20 cm nagyságú téglalappá nyújtom.
- Egyik végére bőven, barack lekvárt teszek.
- Két oldalán, fél cm behajtom, így nem folyik ki a töltelék.
- Felülről lefelé feltekerem.
- Az illesztés alulra kerüljön.
- Air frey sütő üstjébe sütőpapírt simítok, a buktákat beleteszem.
- Olaj és tej keverékével lekenem, lezárom a sütőt, de nem kapcsolom be.
- Sportolok az energiával.
- Mikor szépen megkelt kb.30-40 perc után 155 °C fokra állítom a hőmérsékletet, 20 percig sütöm.
- Minden sütő másképp dolgozik, nekem ezek az értékek jók.
- Előfordulhat hogy magasabb hőmérsékleten, tovább kell sütni másik gépben.
- Kikell tapasztalni. Gyönyörű szépek lettek, rácsra teszem, hűtöm.
- Porcukorral szórva tálalom.
Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.
Elkészítési idő:
- Előkészítés, dagasztás: 10 perc
- Pihentetés: 10 perc
- Formázás, kelesztés: 45 perc
- Sütés: 20 perc
Nehézségi szint: haladó
Ez a recept gluténmentes, tejmentesen is elkészíthető 🙂.
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes lekváros buktában |
Energia | 6386 kJ / 1524 kcal | 1596 kJ / 381 kcal |
Zsír | 50,5 g | 12,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 10,1 g | 2,5 g |
Szénhidrát | 235,8 g | 59,0 g |
amelyből cukrok | 74,0 g | 18,5 g |
Rost | 18,0 g | 4,5 g |
Fehérje | 21,5 g | 5,4 g |
Só | 6,38 g | 1,60 g |
A gluténmentes lekváros bukta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: Air fryerben sütött bukta cukor édes élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények joghurt lekvár növényi joghurtalternatíva psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital Schär Mix B só tej tojás uzsonna és tízórai