Gluténmentes leopárdkalács Air freyerben sütve
Iri mama egy gluténmentes leopárdkaláccsal lepett meg minket.
Régóta szerettem volna megsütni ezt a kalácsot. Igaz van egy trikolor kalács receptem az oldalon, azt alakítottam át, és formáztam meg. Csak fantázia kellett hozzá 🙂. Íme ahogy én készítem.
Hozzávalók (12 szelet):
- 450 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 12 g psyllium rost útifűmaghéj vagy bambuszrost liszt
- 5 g só
- 70 g cukor
- 5 g vaníliás cukor
- 7 g porélesztő
- 100 g vaj vagy margarin
- 385 g tej vagy növényi alternatíva
- 1 db M-es tojás
- 70 g ricotta sajt vagy növényi alternatíva (pl. joghurt, vegaföl, mascarpone)
- 1 x 10 g kakaópor
- 1 x 20 g kakaópor
Tetejére:
- 20 g tej vagy növényi alternatíva
- 10 g étolaj
A gluténmentes leopárd kalács elkészítése:
- Száraz hozzávalókat, a kakaópor kivételével, dagasztó tálba mérem, elkeverem.
- Ezután hozzáadom a tojást, ricottát, olvasztott vajat, és a langyos tejet.
- Dagasztó géppel összeállítom a tésztát.
- Akkor jó ha puha tapintású, elválik az edény falától.
- Ekkor elfelezem a tésztát, egyik gombócot félre teszem.
- Másik gombóc tésztát újra elfelezem, egyikhez 10 g kakaóport keverek, másikhoz 20 g kakaóport.
- Így lett egy fehér, egy sötét, és egy nagyon sötét gombóc.
- Ezután 7 egyforma gombócot gömbölyítek minden színből.
- Vékonyan hengert sodortam, olyan hosszúra ,amekkora a sütő edény.
- Az egyik sötét rudat kinyújtom egy keskeny téglalappá, közepére teszem a világosabbat és becsomagolom.
- Kinyújtom a fehér tésztát, közepére teszem a dupla tésztát, és becsomagolom.
- Így készítem a többit is, lesz 7 db tészta rudam.
- Air freyer üstjét sütőpapírral bélelem, vékonyan lekenem olajjal.
- Belehelyezem a rudakat úgy, hogy alulra 4-et, tetejére 3-at teszek.
- Lekenem olaj és tej keverékével.
- Beteszem a gépbe, de nem kapcsolom be.
- Így kelesztem duplájára, ami lehet egy óra, de több is.
- Mikor szépen megkelt, 155 °C fokra állítom a hőmérsékletet, 30 percig sütöm.
- Rácsra borítom, megfordítom, visszahelyezem az üstbe.
- Újra 155 °C fokra állítom a hőmérsékletet, 15 percig sütöm.
- Ezután rácson hagyom kihűlni.
- Nagyon kíváncsi voltam, ezért megvágtam, gyönyörűen látszanak a rétegek 🙂.
Nagyon finom lett. Próbáljátok ki Ti is. Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő:
- Előkészítés, dagasztás, formázás: 20 perc
- Kelesztés: 60-70 perc
- Sütés: 45 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes leopárdkalácsban |
Energia | 12503 kJ /2984 kcal | 1042 kJ / 249 kcal |
Zsír | 101,6 g | 8,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 45,7 g | 3,8 g |
Szénhidrát | 447,3 g | 37,3 g |
amelyből cukrok | 44,5 g | 3,7 g |
Rost | 37,7 g | 3,1 g |
Fehérje | 50,1 g | 4,2 g |
Só | 10,60 g | 0,86 g |
A gluténmentes leopárd kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bambuszrostliszt cukor élesztő glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények kakaópor kalács lisztkeverék margarin psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital sajt Schär Mix B só tej tej - tojás - gluténmentes tojás uzsonna és tízórai vaj vaníliás cukor