Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes lilahagymás-mazsolás kenyér

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy lilahagymás-mazsolás gluténmentes kenyérrel bővült.

Teljesen magával ragadott a kenyérsütés. Egyre több-és több ízt próbálok ki. Készítettem már lilahagymás bagettet, így nem volt nehéz azt a receptet és ízvilágot átültetni kenyérnek. A karamellizálódott lilahagymához került egy marék mazsola is. A gluténmentes zabkorpa miatt a tészta kissé sűrűbb, mint a sima kenyér esetében.

Hozzávalók (20 szelet korpsá gluténmentes kenyérhez):

  • 470 g It’s us Miklós barna lisztkeverék
  • 20 g glutlénmentes zabkorpa
  • 2 evőkanál lenmag ledarálva
  • 100 g lilahagyma
  • 2 evőkanál sertészsír 
  • 520 ml langyos víz
  • 14 g It’s us útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
  • 14 g só
  • 20 ml étolaj
  • 22 g friss élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor

Tetejére:

  • 1 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 mokkáskanál ketchup
  • 1 maroknyi szezámmag

Sütéshez:

  • kis fém lábas, 2-3 dl vízzel

A gluténmentes lilahagymás-mazsolás kenyér elkészítése:

  • 50 ml vizet langyosítsuk meg.
  • Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
  • Hagyjuk felfutni az élesztőt.
  • A lilahagymát apróra vágjuk össze, és sertészsírral serpenyőben karamellizáljunk / pároljunk meg.
  • Mérjük ki a kenyér száraz összetevőit.
  • Daráljuk le a lenmagot.
  • Majd adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez.
  • Ha már felfutott az élesztő, öntsük hozzá a kenyérliszthez, és a hozzáadjuk a többi langyos vizet is.
  • Dagasztógép/Robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
  • Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
  • Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
  • A kosarat vékonyan lekentem étolajjal, és megszórtam szezámmaggal.
  • Takarjuk le körben az egész edényt.
  • Most két órán át hagytam kelni.
  • Előmelegítjük a sütőt, 230 °C fokra.
  • Benne hagyom azt a tepsit, amin majd sütjük a kenyeret.
  • Amikor forró lett a sütő, és a tepsi, kivesszük a tepsit, és óvatosan ráborítjuk a kenyeret.
  • Először 230 °C fokos sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
  • Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C fokra, és süssük tovább 35-40 percig.
  • A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
  • Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
  • Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc, 2 óra kelesztés, 1 óra sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes lilahagymás-mazsolás kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes lilahagymás-mazsolás kenyér

Kategória: , , , , ,