Gluténmentes lilahagymás-mazsolás kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy lilahagymás-mazsolás gluténmentes kenyérrel bővült.
Teljesen magával ragadott a kenyérsütés. Egyre több-és több ízt próbálok ki. Készítettem már lilahagymás bagettet, így nem volt nehéz azt a receptet és ízvilágot átültetni kenyérnek. A karamellizálódott lilahagymához került egy marék mazsola is. A gluténmentes zabkorpa miatt a tészta kissé sűrűbb, mint a sima kenyér esetében.
Hozzávalók (20 szelet korpsá gluténmentes kenyérhez):
- 470 g It’s us Miklós barna lisztkeverék
- 20 g glutlénmentes zabkorpa
- 2 evőkanál lenmag ledarálva
- 100 g lilahagyma
- 2 evőkanál sertészsír
- 520 ml langyos víz
- 14 g It’s us útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
- 14 g só
- 20 ml étolaj
- 22 g friss élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
Tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 mokkáskanál ketchup
- 1 maroknyi szezámmag
Sütéshez:
- kis fém lábas, 2-3 dl vízzel
A gluténmentes lilahagymás-mazsolás kenyér elkészítése:
- 50 ml vizet langyosítsuk meg.
- Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
- Hagyjuk felfutni az élesztőt.
- A lilahagymát apróra vágjuk össze, és sertészsírral serpenyőben karamellizáljunk / pároljunk meg.
- Mérjük ki a kenyér száraz összetevőit.
- Daráljuk le a lenmagot.
- Majd adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez.
- Ha már felfutott az élesztő, öntsük hozzá a kenyérliszthez, és a hozzáadjuk a többi langyos vizet is.
- Dagasztógép/Robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
- Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
- Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
- A kosarat vékonyan lekentem étolajjal, és megszórtam szezámmaggal.
- Takarjuk le körben az egész edényt.
- Most két órán át hagytam kelni.
- Előmelegítjük a sütőt, 230 °C fokra.
- Benne hagyom azt a tepsit, amin majd sütjük a kenyeret.
- Amikor forró lett a sütő, és a tepsi, kivesszük a tepsit, és óvatosan ráborítjuk a kenyeret.
- Először 230 °C fokos sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
- Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C fokra, és süssük tovább 35-40 percig.
- A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
- Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
- Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc, 2 óra kelesztés, 1 óra sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes lilahagymás-mazsolás kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes zabkorpa gyors hagyma It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz ketchup lenmag reggeli só szezámmag tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai zsír