Gluténmentes macha teás „Raffello” golyók
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes macha teás „Raffello” golyók bővült.
Annak idején kifejezetten szerettem a Raffaello desszertet. Sokáig gondolkoztam, hogy karácsonyra, esetleg szilveszteri partyra készítsem-e el. Végül is teljesen mindegy, mindkét alkalomra kifejezetten ízletes desszertet kapunk. Magában a kekszben és a kókuszkrém együtt adja meg a a Raffaello golyók kókuszos ízét, a közepén lévő mandula pedig hozza a megszokott ropogós élményt. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók (36 db):
Kekszhez:
- 300 g It’s us Miklos univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 200 g Rama margarin
- 100 g porcukor
- 30 g kókuszreszelék, alaposan ledarálva (kávédarálóban!)
- 2-3 evőkanál rizsliszt a nyújtáshoz
- csipet só
Magához a golyóhoz:
- 120 g növényi mascarpone
- 250 ml Alpro kókuszkrém/vagy bármilyen kókuszkrém
- 1 evőkanál porcukor
- csipet só
Közepébe:
- 36 db blansírozott mandula
Forgatáshoz:
- 2 teáskanál macha tea
- 3 evőkanál kókuszreszelék, kicsit ledarálva
- 1 evőkanál porcukor
A gluténmentes macha teás „Raffello” golyók elkészítése:
- A keksz hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
- Lisztezett felületen nyújtsuk fél cm vékonyra, és daraboljuk fel.
- Próbáljuk meg késsel egyenlő méretűre vágni.
- Nem baj, ha nem lesz egyforma, mert a végén úgy is le kell darálni.
- 170 °C fokos előmelegített sütőben süssük készre.
- Akkor lesz jó, ha a szélei éppen csak elkezdenek elszíneződni, kb. 12 perc elég lesz ehhez.
- Ha készen vannak a keksz lapok, tegyük félre azokat kihűlni.
- Nagyon gyorsan ki fognak hűlni.
- Blansírozzuk meg a mandulákat!
- Forró, lobogó vízben kb. 1 percig főzzük a mandulákat.
- Leöntjük ezután a forró vizet róluk, vigyázzunk, a forró víz balesetet okozhat!
- Ekkor könnyedén le tudjuk húzni a külső, barna héjukat!
- Daráljuk le a keksz szeleteket.
- Öntsük rá a kókuszkrémet.
- Adjuk hozzá a növényi mascarponét és a porcukrot.
- Ekkor érdemes elővenni egy gumikesztyűt, és azzal megformázni a golyókat a tenyerünkben.
- A kis golyók közepére óvatosan helyezzünk egy-egy szem blansírozott mandulát.
- Ha ezután nem lettek szép golyó formájúak, tenyerünkkel újra formázzuk meg.
- Ha végeztünk minden egyes golyóval, már csak a forgatás maradt hátra.
- A macha tea, kávédaralóban kissé ledarált kókuszreszelék és a porcukor keverékében forgassuk meg az összes Raffello golyónkat.
- A kész desszertet tehetjük hűtőszekrénybe is, vagy azon módon fogyaszthatjuk.
- Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kész keksz mellett kb. 15 perc, keksszel együtt 45 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 d. Gluténmentes Raffello golyóban |
Energia | 17958 kJ / 4286 kcal | 498 kJ / 119 kcal |
Zsír | 273,2 g | 7,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 181,0 g | 5,0 g |
Szénhidrát | 407,8 g | 11,3 g |
amelyből cukrok | 144,8 g | 4,0 g |
Rost | 17,9 g | 0,3 g |
Fehérje | 10,3 g | 0,5 g |
Só | 3,42 g | 1,10 g |
A gluténmentes macha teás „Raffello” golyók tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: édes glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes golyók gluténmentes party snack gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kókuszkrém kókuszreszelék macha tea por mandula margarin mascarpone porcukor reggeli rizsliszt só tojásmentes uzsonna és tízórai