Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes mákos diós kalács

kalács recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes mákos diós kaláccsal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Idén nem csináltam új bejgli receptet. Helyette ezt a kettő az egyben kalácsot találtam ki. Íze hasonlít a bejglihez, nekünk ez most jobban is ízlett. Próbáljátok ki Ti is!

Hozzávalók (16 szelet):

  • 150 g It’s Mikló’s bread Mix gluténmentes lisztkeverék
  • 300 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 8 g psyllium rost útifűmaghéj
  • 4 g só
  • 2 g xantán (elhagyható)
  • 50 g cukor
  • 7 g porélesztő
  • 5 g vaníliás cukor
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 1 db M-es tojás vagy 1 evőkanál chiamag + 1 evőkanál víz keveréke
  • 70 g ricotta sajt vagy növényi alternatíva
  • 350 g langyos tej vagy növényi alternatíva (másik liszttel készíted, előfordulhat hogy több folyadékot igényel)
  • 1 db citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 100 g darált mák + 40 g porcukor+ 25 g forró tej vagy növényi alternatíva 
  • 100 g darált dió 40 g porcukor + 25 g forró tej vagy növényi alternatíva
  • 20 g étolaj

A gluténmentes mákos diós kalács elkészítése:

  • Ledarálom a mákot, cukorral elkeverem, ráöntöm a forró tejet, félreteszem.
  • Majd a diósat is így készítem.
  • Tálba mérem a liszteket, és a többi száraz hozzávalókat, elkeverem.
  • Ezután a tojást,puha vajat, ricottát, és kevés tejet. Dagasztó géppel elkezdem összeállítani a tésztát.
  • Tejet apránként adagolva, picit lágyabbra dolgozom el. Konyhapulton 15-20 percig pihentetem.
  • Állás után, formázható, de lágy tészta legyen.
  • 32 x 13 x 7 cm hosszú formába, sütőpapírt simítok, vékonyan olajjal lekenem.
  • A kihűlt krémeket átkeverem.
  • Evőkanálnyi tésztát merek a tenyerembe, szétlapítom, egy teáskanálnyi mákos tölteléket teszek bele, gombóccá sodrom.
  • Váltakozva készítem a diós és mákos gombócokat.
  • Egyenletesen megtöltöm a formát.
  • Kezem közben folyamatosan olajjal lekenem, így könnyű dolgozni a tésztával.
  • Kevés olajjal lekenem a tetejét, duplájára kelesztem.
  • Lehet 1 óra, de több is, attól függ milyen meleg van a lakásban.
  • Mikor megkelt, 180 °C fokra állítom a hőmérsékletet, légkeveréssel 35 percig sütöm.
  • Ezután kiveszem, rácsra emelem, visszateszem, további 10 percig sütöm. 
  • Hurkapálcával ellenőrzöm hogy megsült e?
  • Ha nem ragad, akkor jó. Letakarva, rácson hagyom kihűlni.
  • Ezután már fogyasztható és fagyasztható.
  • Nagyon finom,pihe,puha diós, mákos kalács lett.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés, dagasztás, pihentetés: 30 perc
  • Formázás: 15-20 perc
  • Kelesztés: 60-80 perc
  • Sütés: 45 perc

Nehézségi szint: haladó

Másik liszttel készítve, figyelni kell a folyadék felvételére. Tejmentesen, tojásmentesen is elkészíthető.

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes
mákos-diós kalácsban
Energia 19836 kJ / 4734 kcal 1240 kJ / 296 kcal
Zsír 229,2 g 14,4 g
  amelyből telített zsírsavak 81,2 g 5,1 g
Szénhidrát 554,8 g 34,7 g
  amelyből cukrok 193,2 g 12,1 g
Rost 38,2 g 2,4 g
Fehérje 80,2 g 5,0 g
7,82 g 0,49 g

A gluténmentes mákos diós kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kalács recept

gluténmentes mákos-diós kalács

Kategória: , , , ,