Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes málnás-csokoládés torta

málnás-csokoládés torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes málnás-csokoládés tortával bővült.

A nyári, otthoni napérlelt málnát lefagyasztottam, és eltettem a téli, borús időkre. Most, hogy ilyen ködös, borús szomorkás idő van, ideje elővenni a málnát. Ehhez legjobban a csokoládé krém illik, így készítettem egy fantasztikus ízvilágú, boldogító tortát. Tetejét bevontam csokimázzal, dekorációként mandulaszeletek és liofilizált málna került.

Hozzávalók (18 szelet):

Torta tésztájához:

  • 7 db tojás
  • 7 evőkanál kristálycukor
  • csipet só
  • 8 evőkanál Fibelle Piskóta lisztkeverék
  • 4-5 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
  • fél mokkáskanál sütőpor

Tortaforma kikenése:

  • 1 teáskanál margarin
  • 1 evőkanál Fibelle Piskóta lisztkeverék

Málnás krém:

  • 550 g fagyasztott málna
  • 60 ml víz
  • 100 g kristálycukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • csipet só
  • fél, kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál agar-agar 

Csokoládé krém:

  • 60 g gluténmentes csokoládé pudingpor
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • csipet só
  • 450 ml növényi tejszínhab alternatíva – folyékony

Növényi habos krém:

  • 250 g növényi mascarpone 
  • 500 ml növényi tejszínhab alternatíva
  • 6 evőkanál porcukor
  • csipet só
  • 50 ml növényi tejszínhab alternatíva
  • 1 teáskanál porcukor
  • 1 zacskó Lucullus zselatinpor + 50 ml növényi tejszínhab alternatíva

Tetejére:

  • 30 g zsírszegény holland kakaópor
  • 50 g kristálycukor
  • 50 ml víz
  • 2 teáskanál Lucullus zselatinpor elkeverve 50 ml ml növényi tejszínhab alternatívában
  • 50 ml ml növényi tejszínhab alternatíva

A gluténmentes málnás-csokoládés torta elkészítése:

  • A málnát tegyük oda főni.
  • Adjuk hozzá a vizet, cukrokat és a sót is.
  • Főzzük puhára.
  • Közben főzzük meg jó sűrűre a csokoládé pudingot. 
  • Vegyük le a tűzről kihűlni.
  • Közben a málna is fő.
  • Adjunk hozzá a reszelt citrom héjat is.
  • Amikor már jó puha, szórjuk meg agar-agarral és kézi botmixer segítségével pürésítsük a málnát.
  • Egyet forraljunk rajta, majd tegyük hideg helyre, kihűlni.
  • Készítsük el a piskótát.
  • Nagy teljesítményű robotgépem van, így egyben verem fel a tojásokat.
  • Természetesen lehet külön is, sárgáját és a fehérjét is.
  • És külön elkeverni a lisztet a sárgájával, majd a felvert fehérjével.
  • A felvert tojásokhoz szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet.
  • Egy tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral, oldalát kenjük ki és enyhén lisztezzük meg.
  • Öntsük bele a tésztát a formába.
  • Előmelegített 190 °C fokos sütőben készre sütjük kb. 20-25 perc alatt.
  • Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskóta.
  • Torta formában hagyjuk kihűlni.
  • Addig is verjük fel a növényi tejszínhab alternatívát kevés porcukorral.
  • Amikor már keményedik, adjuk hozzá a növényi mascarponét.
  • Verjük kemény habbá.
  • A zselatint öntsük bele a felmelegített, de nem forralt 50 ml növényi tejszínhabba.
  • Ezt a zselatint óvatosan keverjük bele a kész növényi habba.
  • A hab 1/3 részét keverjük a kihűlt málnához.
  • A maradékhoz a felkevert csokoládés pudinghoz keverjük bele.
  • A tortát vágjuk 3 egyforma részre.
  • Az alsó tortaszeletet tegyük vissza a formába.
  • A formát magasabb vax celofánnal béleljük ki.
  • Ez a vax segít egyben tartani majd a tortát, a sok krémmell.
  • Az alsó tortaformára kenjünk csokoládékrémet. (felét)
  • Tegyük rá a második tortalapot.
  • Kenjük rá a málna réteget.
  • Jöhet az utolsó tortaszelet.
  • Erre kenjünk ismét csokoládé krémet.
  • Tegyük be a hűtőszekrénybe kihűlni.
  • Néhány óra elteltével, vagy akár egész éjszakai pihentetés után készítsük el a tetejére való mázat.
  • A cukrot, a kakaóport, a vizet és a növényi tejszínhelyettesítőt elkeverjük.
  • A maradék 50 ml tejszínalternatívához szórjuk a zselatinport.
  • A cukros, kakaós keveréket folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel egyszer.
  • Ekkor vegyük le a tűzről.
  • A közben megdagadt zselatint adagoljuk folyamatos keverés mellett a kakaós folyadékhoz.
  • Tegyük félre hűlni, időnként keverjük meg.
  • Amikor már kezd dermedni, vegyük ki a hűtőből a tortát.
  • Vegyük ki a formából, szedjük le a vax celofánt a tortáról.
  • Csurgassuk rá a torta tetejére, és egy kenőkés segítségével egyenletesen oszlassuk el a tortán.
  • Kifejezetten jól mutat, ha itt-ott lefolyik a torta oldalán a máz.
  • Gyorsan fog dermedni a máz, mert a torta nagyon hideg.
  • Díszítsük a tetejét tetszés szerint.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés akár fél nap/éjszaka

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes málnás-csokoládés torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes málnás-csokoládés torta recept

gluténmentes málnás-csokoládés torta

Kategória: , , ,