Gluténmentes málnás-csokoládés torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes málnás-csokoládés tortával bővült.
A nyári, otthoni napérlelt málnát lefagyasztottam, és eltettem a téli, borús időkre. Most, hogy ilyen ködös, borús szomorkás idő van, ideje elővenni a málnát. Ehhez legjobban a csokoládé krém illik, így készítettem egy fantasztikus ízvilágú, boldogító tortát. Tetejét bevontam csokimázzal, dekorációként mandulaszeletek és liofilizált málna került.
Hozzávalók (18 szelet):
Torta tésztájához:
- 7 db tojás
- 7 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- 8 evőkanál Fibelle Piskóta lisztkeverék
- 4-5 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
- fél mokkáskanál sütőpor
Tortaforma kikenése:
- 1 teáskanál margarin
- 1 evőkanál Fibelle Piskóta lisztkeverék
Málnás krém:
- 550 g fagyasztott málna
- 60 ml víz
- 100 g kristálycukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- csipet só
- fél, kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 1 teáskanál agar-agar
Csokoládé krém:
- 60 g gluténmentes csokoládé pudingpor
- 5 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- 450 ml növényi tejszínhab alternatíva – folyékony
Növényi habos krém:
- 250 g növényi mascarpone
- 500 ml növényi tejszínhab alternatíva
- 6 evőkanál porcukor
- csipet só
- 50 ml növényi tejszínhab alternatíva
- 1 teáskanál porcukor
- 1 zacskó Lucullus zselatinpor + 50 ml növényi tejszínhab alternatíva
Tetejére:
- 30 g zsírszegény holland kakaópor
- 50 g kristálycukor
- 50 ml víz
- 2 teáskanál Lucullus zselatinpor elkeverve 50 ml ml növényi tejszínhab alternatívában
- 50 ml ml növényi tejszínhab alternatíva
A gluténmentes málnás-csokoládés torta elkészítése:
- A málnát tegyük oda főni.
- Adjuk hozzá a vizet, cukrokat és a sót is.
- Főzzük puhára.
- Közben főzzük meg jó sűrűre a csokoládé pudingot.
- Vegyük le a tűzről kihűlni.
- Közben a málna is fő.
- Adjunk hozzá a reszelt citrom héjat is.
- Amikor már jó puha, szórjuk meg agar-agarral és kézi botmixer segítségével pürésítsük a málnát.
- Egyet forraljunk rajta, majd tegyük hideg helyre, kihűlni.
- Készítsük el a piskótát.
- Nagy teljesítményű robotgépem van, így egyben verem fel a tojásokat.
- Természetesen lehet külön is, sárgáját és a fehérjét is.
- És külön elkeverni a lisztet a sárgájával, majd a felvert fehérjével.
- A felvert tojásokhoz szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet.
- Egy tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral, oldalát kenjük ki és enyhén lisztezzük meg.
- Öntsük bele a tésztát a formába.
- Előmelegített 190 °C fokos sütőben készre sütjük kb. 20-25 perc alatt.
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskóta.
- Torta formában hagyjuk kihűlni.
- Addig is verjük fel a növényi tejszínhab alternatívát kevés porcukorral.
- Amikor már keményedik, adjuk hozzá a növényi mascarponét.
- Verjük kemény habbá.
- A zselatint öntsük bele a felmelegített, de nem forralt 50 ml növényi tejszínhabba.
- Ezt a zselatint óvatosan keverjük bele a kész növényi habba.
- A hab 1/3 részét keverjük a kihűlt málnához.
- A maradékhoz a felkevert csokoládés pudinghoz keverjük bele.
- A tortát vágjuk 3 egyforma részre.
- Az alsó tortaszeletet tegyük vissza a formába.
- A formát magasabb vax celofánnal béleljük ki.
- Ez a vax segít egyben tartani majd a tortát, a sok krémmell.
- Az alsó tortaformára kenjünk csokoládékrémet. (felét)
- Tegyük rá a második tortalapot.
- Kenjük rá a málna réteget.
- Jöhet az utolsó tortaszelet.
- Erre kenjünk ismét csokoládé krémet.
- Tegyük be a hűtőszekrénybe kihűlni.
- Néhány óra elteltével, vagy akár egész éjszakai pihentetés után készítsük el a tetejére való mázat.
- A cukrot, a kakaóport, a vizet és a növényi tejszínhelyettesítőt elkeverjük.
- A maradék 50 ml tejszínalternatívához szórjuk a zselatinport.
- A cukros, kakaós keveréket folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel egyszer.
- Ekkor vegyük le a tűzről.
- A közben megdagadt zselatint adagoljuk folyamatos keverés mellett a kakaós folyadékhoz.
- Tegyük félre hűlni, időnként keverjük meg.
- Amikor már kezd dermedni, vegyük ki a hűtőből a tortát.
- Vegyük ki a formából, szedjük le a vax celofánt a tortáról.
- Csurgassuk rá a torta tetejére, és egy kenőkés segítségével egyenletesen oszlassuk el a tortán.
- Kifejezetten jól mutat, ha itt-ott lefolyik a torta oldalán a máz.
- Gyorsan fog dermedni a máz, mert a torta nagyon hideg.
- Díszítsük a tetejét tetszés szerint.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés akár fél nap/éjszaka
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes málnás-csokoládés torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar citrom csokoládé puding édes Fibelle aprósütemény lisztkeverék ivóvíz kakaópor kristálycukor málna margarin mascarpone növényi mascarpone alternatíva porcukor reggeli só sütőpor tejszínhab tojás torta uzsonna és tízórai vaníliás cukor vendégváró zselatin